Reportérka Darja Stomatová v Show Jana Krause: Byla jsem naivní. Popsala začátek války

V dalším dílu Show Jana Krause se představí reportérka CNN Prima NEWS Darja Stomatová, olympijští reprezentanti v curlingu Zuzana a Tomáš Paulovi a herec Jan Kopečný. Jak reportérku válka na Ukrajině poznamenala? A jaký je její životní příběh? Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause sledujte ve středu 16. března ve 21:35 na Primě.

Jako prvního hosta Jan Kraus přivítal neohroženou reportérku CNN Prima NEWS Darju Stomatovou, které moderátor před diváky poděkoval za její vysoce profesionální novinářský výkon a odvahu, jež projevila ona i její kolega – kameraman Ján Schürger, při informování přímo z válkou zasažené Ukrajiny, kde strávili celkem tři týdny.

„Byli jsme tam týden před válkou a dva týdny během ní,“ upřesnila s tím, že až nyní s odstupem času si uvědomuje, že byla chvílemi bláhová: „Především když jsem říkala: ‚Podívejte, támhle je nevybuchlá raketa, kterou odklízejí. Pojďme se podívat blíž.‘“ Na Ukrajinu přijela spolu se Schürgerem týden před ruskou invazí, stačili si tak zmapovat terén. Nikdo podle ní v těch dnech nevěřil, že by válka skutečně začala.

Protože nakonec v Charkově zůstali jako jediní zahraniční zpravodajové, jejich unikátní vstupy a neuvěřitelné záběry přebírala i americká CNN. „Když Američané tvrdili, že válka začne v jednu hodinu po půlnoci, tak jsme se vyskytovali v Žitomiru. Tamní lidé mi říkali, že si sbalili kufry, čekali na tu jednu po půlnoci, a ono se nic nestalo. A pak pořád, že něco bude, něco bude,“ vyprávěla.

Jenže následně se něco změnilo. „To už jsme byli v Charkově a prožívali jsme s lidmi celou situaci – válku. Myslím, že právě i to hrálo velkou roli v tom, že jsem se snažila nějak fungovat stejně jako ostatní, a přitom dělat svou práci,“ pokračovala skromně novinářka narozená v Kazachstánu, která do Česka přišla s rodinou, když jí bylo pět let.

Ruštinu ovládá díky matce

„Přestěhovali jsme se kvůli nacionalismu,“ vzpomíná. „V devadesátých letech to tak nějak bylo, takže rodiče pro mě hledali bezpečnější domov. Původně jsme měli odjet do Kanady, pak se to ale nějak nepovedlo,“ doplnila. Do rodného Kazachstánu ale prý stále jezdívá. „Naposledy jsem tam byla v roce 2017,“ dodává Darja, která díky svým kořenům ovládá perfektně ruštinu.

„To mám díky mamince, protože ta mě, když jsem byla malá, nepouštěla hrát si ven s kamarády, dokud jsem si nepřečetla knížku v ruštině a nenaučila se psát diktáty,“ vzpomínala. Diváci v pořadu uvidí také sérii fotografií mapujících Darjino působení v zemi, která se ze dne na den ocitla pod ruskou palbou.

Mimo jiné například její „legendární boty“, ve kterých prý prošla pěkný kus Ukrajiny, záběry z krytu, přípravy reportáží i zplundrované vesnice. „Když jsem se vrátila, měla jsem pocit naprosté tuposti, ty věci, které tady lidé řeší, mi nedávaly smysl. Stále ještě se s tím vyrovnávám,“ uzavírá Darja Stomatová s tím, že je z ní prý jiný člověk, než jakým byla před válkou: „Byla jsem hodně naivní.“

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause nejen s Darjou Stomatovou sledujte ve středu 16. března ve 21.35 na Primě.

Tagy: