Republikáni žijí v minulosti, demokraté zase v budoucnosti, říká velvyslanec Kmoníček

Velvyslanec Hynek Kmoníček v pořadu K Věci

Ať souboj o prezidentský post v USA vyhraje Donald Trump, nebo Joe Biden, volby ukázaly, že v Americe je stále stejný počet republikánských a demokratických příznivců. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl český velvyslanec ve Spojených státech amerických Hynek Kmoníček. Podle něj mají obě strany jiné představy o životě v zemi, ale ani jedna nekoresponduje s realitou.

„Republikáni žijí v Americe, jaká byla. Demokraté zase v Americe, která bude, až jim dorostou voliči. Obě strany se tak potýkají s tím, že žijí v realitě dneška. Spojené státy si po čtyřech letech potvrdily, že jsou rozděleny na dvě podobně silné komunity,“ nastínil pro CNN Prima NEWS velvyslanec Kmoníček.

Amerika bude hledat deset let svou tvář

Sám diplomat očekává, že Spojené státy si budou ještě dalších deset let „hledat novou tvář“. „Čeká nás období 10–15 let rozdělené Ameriky. Demografie ale říká, že po roce 2032 budou evropští Američané poprvé menšinou. Trump by to rád zvrátil, ale tuto číselnou převahu lidí, kteří volí demokraty, může jen odsouvat,“ vysvětlil Kmoníček s tím, že pokud Trump musel bojovat o své volitele v jihoamerickém Texasu, tak to jen dokládá jeho tvrzení, protože se tam přistěhovalo mnoho lidí z Jižní Ameriky.

Osmapadesátiletý velvyslanec sám nedokáže odhadnout, který ze dvou hlavních kandidátů se stane prezidentem. „Jediné, co víme, je, že prezident bude nejstarší v historii USA,“ uvedl Kmoníček. Pokud ale vyhraje Joe Biden, může dojít prý k až patové situaci. „Protože demokraté nezískali většinu v americkém Senátu, tak může dojít k tomu, že Biden se stane prezidentem po volbách, které jeho protivník soudně napadne a ještě navrch si udrží jeho republikánská strana Senát. Takže vznikne americký prezident, který bude čelit soudnímu sporu o tom, jestli je vůbec prezident, a nebude moci nic dělat, protože mu to horní komora zablokuje,“ vysvětlil Kmoníček v návaznosti na to, že Donald Trump už v noci oznámil, že pokud nevyhraje, bude se soudit kvůli průběhu voleb, zejména kvůli zpožděným korespondenčním hlasům.

Vztahy Česka a USA se nezmění

A jak se výsledek voleb může promítnout do česko-amerických vztahů? Podle Kmoníčka nijak zásadně. „S USA máme dobré a vyvážené vztahy. My je vnímáme jako dobrého spojence, protože je to mocný stát, který není na našich hranicích. Z amerického pohledu zase je Česko zemí postupně bohatnoucí a zvyšující svůj vliv v Evropě,“ nastínil vztahy Kmoníček.

V současnosti prý neexistuje „hořlavý“ problém mezi oběma stranami, a ani jedna země ho v blízké budoucnosti neočekává. „To se nezmění, ať bude prezidentem kterýkoliv z kandidátů,“ dodal český velvyslanec.

Rozhovor Petry Vintrové s Hynkem Kmoníčkem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: