Řidič v Praze zablokoval sanitku, pak najel do kočárku. Průjezd záchranářů ztížili i chodci

Řidič zkomplikoval sanitce průjezd v Zenklově ulici (5. 2. 2024).

Řidič v Praze omezil sanitku

V Zenklově ulici v Praze nebylo v pondělí daleko od neštěstí, když řidič osobního vozidla v zúžení pro tramvaje zablokoval protijedoucí sanitku. Následně se jí pokusil uvolnit cestu a vycouvat, ve stejný moment však na přechod za vozidlem vstoupila matka s dítětem v kočárku, do kterého auto najelo. Incident zřejmě vyvázl bez zranění, matka po uvolnění kočárku pokračovala v chůzi. Než mohl vůz záchranářům uhnout, na přechod začali proudit další chodci. Dramatické záběry z palubní kamery poslal redakci divák CNN Prima NEWS.

Dopravní expert Roman Budský pro CNN Prima NEWS označil situaci za bizarní, špatně se podle něj zachovali téměř všichni zúčastnění. Pražští záchranáři řeší podobné komplikace v podstatě denně, doplnila jejich mluvčí Jana Poštová.

Řidič bílého auta, který sanitku dočasně zablokoval, měl podle Budského zastavit daleko dříve, sanitka totiž byla podle záběrů dobře vidět. „Měl najet až k chodníku po pravé straně a nechat průjezd volný. Zároveň trochu zbrkle zahájil couvání. Přes přechod se couvat nesmí, tohle byla řekněme výjimečná situace, ale zákon stanoví, že couvání nesmí nikoho ohrozit. Ohrožení zde bylo zjevné,“ sdělil CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Bubenečském tunelu se srazilo osm aut. Zasahovali policisté, na místě se tvořily kolony

Špatně se však podle něj zachovala i matka s kočárkem a další chodci. „Problém byl i na její straně, sanitka jistě houkala. Měla zapojit selský rozum a uvědomit si, že auto bude potřebovat dělat prostor. Neměla s kočárkem do okamžiku, než se to vyjasní, nikam vjíždět. Bizarní je sledovat i ostatní chodce, kteří v opravdu nebezpečné situaci přecházeli také. Jediný, kdo se zachoval správně, byl řidič tramvaje,“ doplnil.

Řidiči by podle Budského měli v podobných situacích reagovat s rozvahou i za cenu mírného dodatečného zdržení: „Měl si to velmi důsledně pohlídat přes zrcátka, případně se ohlédnout. Pokud měl spolujezdce, mohl mu říct, ať vystoupí, a jde couvání pohlídat. Byla tam řada pochybení. Lepší je o pět vteřin prodloužit nápravnou operaci, než způsobit další malér. Kdyby dámu opravdu ‚sundal‘, mohla vyjíždět další sanitka.“

Dopravní expert by řidiče rozřadil do tří skupin. „Ti první reagují, jak mají – koutkem oka vidí sanitku, sepne jim to v hlavě a zůstanou stát v křižovatce, aby mohla projet. Druhá skupina reaguje křečovitě, jako řidič na videu: ‚Zašlápnu to, musím udělat prostor, ať se děje, co se děje.‘ Poslední skupina zamrzne – řidič by tam vjel a pokračoval dál. Nakonec by musela couvat sanitka,“ popsal.

Pro záchranáře denní chleba

Podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové se bohužel nejedná o neobvyklou situaci. Posádky záchranek podobné incidenty hlásí pouze v případě delšího zablokování průjezdu. „Taková komplikace jako na videu je ale v podstatě denní chleba,“ uvedla pro CNN Prima NEWS. Řidič se podle ní zřejmě dostatečně nerozhlédl a nepromyslel další kroky.

„S dopravní situací v Praze bojujeme každý den, ať je to v době dopravní špičky, kdy se kvůli zácpám snažíme využívat tramvajové pásy, nebo kvůli nepředvídavosti řidičů jako v tomto případě,“ doplnila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Diskonehody na silnicích. S alkoholem bourají hlavně mladí, nejrizikovější jsou tři hodiny

Tagy: