Díla plná příběhů, romantiky i nostalgie. Slávka Krátká představuje svou tvorbu v Mánesu

Malířka Slávka Krátká byla hostem pořadu Nový den

Výstava Josef Hlinomaz a Slávka Krátká

Pestrobarevné vesničky, tajemné domy a večerní krajiny plné melancholie. Výstava malířky Slávky Krátké, která se v září otevřela ve Výstavní síni Mánes, láká na díla plná příběhů, romantiky i nostalgie. V čem spočívá kouzlo její tvorby a proč se jí kurátorka Renáta Mužíková rozhodla propojit s tvorbou zesnulého malíře Josefa Hlinomaze? To obě ženy prozradily v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Tvorba Slávky Krátké se točí kolem jednoho centrálního tématu – domů. „Je to mou profesí, kterou jsem dělala dlouhá léta,“ vysvětlila malířka, která předtím pracovala jako projektantka budov, svůj úzký vztah k tomuto tématu. Láska k malování však nevznikla pouze z jejího pracovního zaměření. „Setkání s mým manželem, který je malíř, ve mně objevilo vášeň k výtvarnému umění,“ dodala Krátká.

ČTĚTE TAKÉ: Našlo se unikátní Mozartovo dílo. Odkazuje na slavnou serenádu, chystá se premiéra

„První obraz, který jsem namalovala, byl moderní a byla na něm kočka a myš,“ vzpomínala se smíchem na své začátky Krátká. Časem prošla různými malířskými styly, včetně kubismu, který se stal jejím oblíbeným. „Nakonec jsem si ale vytvořila vlastní styl,“ poznamenala.

Výstava, kde čas neexistuje

Kurátorka výstavy Renáta Mužíková propojuje tvorbu Slávky Krátké s dílem Josefa Hlinomaze, českého malíře a herce, jenž zemřel v roce 1978. „Ono se to tak nějak hezky propojilo, protože insitní umění jde pěkně spolu,“ vysvětlila ve vysílání CNN Prima NEWS Mužíková. Výstava v Mánesu přináší jedinečný zážitek, kdy „čas neexistuje“. „Je krásné, když se umělec, který už nežije, potká s tím současným autorem. Umění je zkrátka nesmrtelné,“ přiblížila kurátorka.

Obrazy Slávky Krátké podle kurátorky mají specifické kouzlo. „Přijdete do galerie, vidíte její obrazy a chcete je mít doma. Jsou příjemné, hravé, dětské. A zároveň je vidět, že jde o vyzrálého malíře,“ sdělila Mužíková.

Proces tvorby a malířské techniky

Krátká se ve své tvorbě věnuje detailnímu procesu přípravy plátna, který zahrnuje aplikaci imprimitury, tedy podkladové vrstvy barvy. „Používám oranžovou, světle šedou a růžovou. To jsou moje oblíbené. Dělají krásný povrch, na kterém pak krásně vyniknou všechny odstíny barev,“ vysvětlila malířka s tím, že poté se jí v hlavě už začnou tvořit kompozice, které jsou inspirované příběhy lidí i vlastními cestami. „Maluji si na papír a rozkresluji si je. Domy jsou pro mě symbolem života – rodíme se v nich, žijeme a umíráme,“ dodala s tím, že právě to je jedno z hlavních témat výstavy.

Výstava v Mánesu nabízí nejen krásu výtvarného umění, ale také nový technologický prvek – aplikaci, která obrazům dodává pohyb a ožívá před očima návštěvníků. Tvorba Slávky Krátké tak přináší nejen vizuální zážitek, ale i hluboké zamyšlení nad životními tématy.

Výstava v Mánesu

Kromě děl Slávky Krátké a Josefa Hlinomaze nabízí výstava také zcela nový způsob vnímání umění díky inovativní aplikaci Artivive. Ta dokáže obrazy rozpohybovat a doslova je přivést k životu. Návštěvníci potřebují pouze mobilní telefon, do kterého si aplikaci stáhnou, a následně ji v průběhu výstavy namíří na obrazy.

Výstava potrvá do 30. září 2024 a zve všechny milovníky umění i jedince, kteří touží nahlédnout do světa naivního umění a zažít originální propojení tradiční tvorby s moderními technologiemi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Do boje o Oscara vyšle Česko Vlny. Film vidělo během měsíce přes 350 tisíc diváků

Tagy:
Nový den Praha Slávka Krátká umění kultura Josef Hlinomaz výstava naivní umění Výstavní síň Mánes