Rodina Adámka, který po operaci mandlí skončil v kómatu, má právo na milionové odškodnění

Adámek po operaci mandlí skončil v kómatu

Rodina Adámka, který po operaci mandlí skončil v kómatu, má nárok na odškodnění

Rodina chlapce, který po operaci mandlí upadl do bdělého kómatu, má právo na odškodné od pardubické nemocnice. O rozhodnutí Okresního soudu v Pardubicích v pondělí informovala Česká televize (ČT). Podle ní soud ponechal prostor pro mimosoudní dohodu rodiny s nemocnicí. V případu v dubnu soud potrestal lékařku a zdravotní sestru podmínkami. Nemocnice bude dál jednat o výši narovnání, řekla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Rodina se domáhá odškodnění 22 milionů korun již několik let. Společnost Nemocnice Pardubického kraje jí původně nabízela 15,5 milionu korun, později částku ještě o něco zvýšila, definitivní dohoda ale stále nebyla uzavřena. Zatím rodině nemocnice zaplatila šest milionů korun jako zálohu.

„V návaznosti na rozhodnutí trestního soudu, byť v tuto chvíli nepravomocného, nechceme prodlužovat stávající jednání u soudu civilního. Proto jsme ještě před jeho zahájením informovali soudkyni, že nemocnice uznává právní základ nároku. V pondělí soudkyně v souvislosti s tím vynesla mezitímní rozsudek, a my se znovu pokusíme dohodnout na výši narovnání,“ sdělila Semrádová.

Případ se stal v květnu 2017, kdy tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí. Čtyři dny poté začal na lůžkové části dětského oddělení masivně krvácet z operační rány. Sestry a lékařka jej nechaly s matkou odejít na ORL ambulanci a snažily se přivolat odbornou pomoc, což trvalo dlouhé minuty. Kvůli krvácení do úst dítě zřejmě vdechlo krev a dusilo se, což způsobilo těžké poškození mozku. Od té doby je v takzvaném bdělém kómatu.

V dubnu pardubický soud uložil lékařce a zdravotní sestře podmíněné tresty. Další sestru zprostil obžaloby. Podobně zprostil obžaloby i společnost Nemocnice Pardubického kraje jako právnickou osobu. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti části výroku odvolal, někteří obhájci si ponechali lhůtu na odvolání.

Tagy:
nemocnice Pardubický kraj zdravotní sestra Česká televize právo Nemocnice Pardubického kraje mandle Česká tisková kancelář Pardubická krajská nemocnice Okresní soud v Pardubicích