Státní rozpočet jako ten rodinný? Pavel neví, o čem mluví, kritizuje generála opozice

Během prezidentského duelu zažil Petr Pavel slabé chvilky. Podle odborníků se ne zcela šťastně vyjádřil ke státnímu rozpočtu. Srovnával ho totiž s rodinným rozpočtem, který má podle ekonomů zásadně jiný způsob fungování.

„Nemůžu utratit víc, než si vydělám. A to je přesně to, co vy jste dělal. Vy jste rozdával lidem, ale na úkor budoucnosti, protože dluh, který jste vytvořil, 420 miliard, ten každá následující vláda, možná ještě po několik vlád, bude muset snižovat,“ nechal se slyšet Pavel v duelu s Andrejem Babišem na České televizi.

„V rámci vyjádření šlo o to, že jak rodinný, tak státní rozpočet by měl být nějakým způsobem sestavován s rozvahou, s čímž jde souhlasit,“ reagoval ekonom Pavel Peterka. Hlavní rozdíl podle ekonomů je, že státní rozpočet je podstatně vyšší než rozpočet domácnosti a má zásadní vliv na chod ekonomiky.

„Když bych použil jednoduchý příklad, tak v momentě, kdy se domácnost pokusí krotit výdaje, tak to pro ekonomiku nemá žádný výrazný dopad. Naopak v případě státního rozpočtu může dojít k tomu, že právě třeba v kritických částech ekonomiky budou chybět nějaké peníze,“ vysvětlil Peterka.

Podobný názor má také ekonom Vladimír Pikora. „Myslím, že to je zjednodušení, které platí ve smyslu, že je stále třeba vyjednávat nežli se zadlužovat. Rozdíl mezi státem a rodinou je však značný. Rodina se nemůže neustále zadlužovat. Stát se může opravdu velmi dlouho zadlužovat a vidíme to všude kolem nás,“ doplnil.

Schillerová: Nezná kontext

Kritičtí byli k vyjádření Petra Pavla v ekonomické oblasti i zástupci opozičních stran. „Určitě by si měl nastudovat některé souvislosti, více se poradit s experty a potom to prezentovat. Je vidět, že se skutečně na tomto poli pan generál dostatečně neorientuje,“ reagoval místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerová (ANO) Pavel nevěděl, o čem mluví. „Má něco naučeného, tak to na mě působilo. Nezná kontext a myslím, že kdyby debata měla jít více do hloubky, tak by to vůbec nebyl schopen vysvětlit,“ mínila. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se naopak prezidentského kandidáta zastal.

„Jediný, kdo se v posledních letech do něčeho zamotal, byl Babiš, který naši zemi zadlužil takovým způsobem, že ještě dlouhá léta budeme čelit následkům. Je zcela správně, že na to Pavel v debatě poukázal, a to způsobem srozumitelným pro všechny,“ dodal.

Tagy: