Romští uprchlíci v Brně znepokojují místní. Do ubytování je nemůžeme nutit, říká primátorka

Desítky ukrajinských uprchlíků obsadily okolí hlavního nádraží v Brně.

Desítky ukrajinských uprchlíků obsadily okolí hlavního nádraží v Brně

Desítky ukrajinských uprchlíků obsadily okolí hlavního nádraží v Brně. Jde vesměs o Romy, kteří odmítají možnost ubytování – chtějí být volní a nocovat pod širým nebem. Magistrát se proto ve spolupráci s policií a neziskovými organizacemi snaží situaci řešit. Zatím tyto běžence sváží do provizorní ubytovny.

Tašky plné věcí, kočárky a volně pobíhající děti. Tak to vypadá už druhý den v centru Brna. Skupinka uprchlíků se v pondělí 2. května odpoledne utábořila na louce naproti hlavnímu nádraží. Ještě ten večer byla na pokyn primátorky města Brna skupina přesunuta do provizorních prostor. Policisté pomohli s přesunem asi 70 Ukrajinců do Židenic. Dalších dvacet jich z města odvezli v úterý kolem poledne.

„Podíleli jsme se na převozu osob do židenických kasáren. Situace není jednoduchá, v pondělí jsme museli například shánět překladatelku do Maďarštiny,“ přiblížil mluvčí policie Pavel Šváb. Uprchlíci jsou umístěni ve staré budově. Jejich přítomnost obyvatelům brněnských Židenic radost nedělá.

„Člověk má obavy, ale věřím, že naše instituce to určitým způsobem zvládnou,“ podotkl oslovený muž. Další místní tvrdí, že se jedná pouze o vypočítavost a uprchlíci by za poskytnutí přístřeší měli být rádi. Obavy lidí krotí pracovníci brněnského spolku křesťanské pomoci. Ti se tu o uprchlíky starají.

„Mají zde veškerou péči, nemusí nikde žebrat, nemusí se toulat po venku. Zatím je zde všechno zabezpečené a věřím, že to tak zůstane i nadále,“ uvedl pastor Matěj Nový. Obavy lidí chápe starosta městské části Brno-Židonice Aleš Mrázek. „Nedivím se, že poté, co se uprchlíci ubytovali na zelených pásech u nádraží, že to u lidí vyvolalo rozpaky až obavy. Zatím to zde ale vypadá klidně,“ uvedl.

Podle primátorky města Brna mají uprchlíci platné doklady, ovšem nabízené ubytování odmítají. „Lidi, kteří jsou na ulici, nemůžeme jakýmkoli způsobem donutit, aby se přemístili někam jinam. I ve chvíli, kdy jim poskytneme střechu nad hlavou, tak je nemůžeme nutit, aby tam zůstali,“ mínila Markéta Vaňková. Několik rodin už prý zařízení dobrovolně opustilo. Jak dlouho budou romští uprchlíci v ubytovně přebývat, je otázkou dalších jednání.

Tagy: