Náklady na uprchlíky jsou obrovské. Vláda pomoc rodinám nepromyslela, říká Švihlíková

K věci (503)

Finanční pomoc pro rodiny s dětmi nemá vláda promyšlenou. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekla ekonomka Ilona Švihlíková. Připomněla, že Česku letos inflačně přibude hodně peněz.

„Plošné opatření je rychlejší – takovou cestou šlo například Německo. Je jasné, že se objeví kritika, proč někdo dostává dávky, když má příjmy pět milionů,“ uvedla v pořadu K věci ekonomka Švihlíková.

Fialův kabinet plánuje příspěvek pět tisíc korun na dítě domácnostem s příjmem do jednoho milionu korun. „Pokud mi jde o rychlost, udělám to plošně,“ doplnila s tím, že zpracování cílené pomoci může být nákladnější. Než se uvede finanční pomoc v platnost, bude Česká republika podle ní jinde. Pro plošnou pomoc by byl i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Koalice má v systému chaos

Vláda chce ale peníze rozdělit pouze mezi ty, kteří to potřebují. „Parametricky jsme hledali správné zacílení. Připravíme jednoduchý speciální zákon. Počítáme s tím, že bychom výplatu mohli zvládnout nejpozději do konce srpna, aby výdaje s nástupem do školy bylo možné pokrýt z těchto finančních zdrojů,“ řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výdaje na jednorázový příspěvek pro domácnosti by podle vlády činily asi 10,5 miliardy korun. „Panu ministrovi financí Zbyňkovi Stanjurovi (ODS) inflačně přibude hodně peněz, i když tu jsou obrovské náklady na uprchlíky, které ještě nejsou vyčíslené,“ pokračovala Švihlíková. Kritérium vlády, tedy příjmem do jednoho milionu korun, nechce hodnotit, protože vláda má sama v metodice chaos.

Od začátku války vydalo Česko ukrajinským uprchlíkům dosud skoro 333 tisíc speciálních víz. Většinu běženců tvoří ženy a děti. Vedle železnice cestují do země autobusy nebo auty. I když pomoc lidem z Ukrajiny bude vládu něco stát, česká společnost chce většinově pomáhat.

Více než polovina (57 %) populace je totiž prozápadní a jednoznačně považuje za agresora Rusko. Podle STEM lze říci, že zhruba polovina společnosti je jasně přesvědčena, že Rusko je viníkem války. „Obrat se stal zhruba před rokem díky vrbětické kauze. Česko si uvědomilo, že Rusko může podnikat nepřátelské kroky v republice a atmosféra se posunula. Ruská agrese na Ukrajině českou společnost zastihla už zformovanou, a to nahrává jednoznačné interpretaci,“ sdělil sociolog a ředitel společnosti STEM Martin Buchtík ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že důkazem je i jednomyslný názor poslanců, kteří ve Sněmovně válku odsoudili.

Tagy: