Zelenskyj: Putin proti nám může použít jaderné zbraně. Životy Ukrajinců pro něj nejsou nic

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj exkluzivně promluvil pro CNN

Exkluzivní rozhovor CNN s Volodymyrem Zelenským

Celý svět by se měl připravit na možnost, že ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajině taktické jaderné zbraně. Tato slova pronesl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v exkluzivním rozhovoru pro stanici CNN. Podle něj totiž pro ruského vůdce nemají životy Ukrajinců žádnou cenu.

„Nejen já, ale celý svět, všechny země by se měly obávat. Nemusí to být zaručené informace, ale může to také být pravda,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru, který vedl v angličtině. Varoval také před možným použitím chemických zbraní ze strany Ruska. „Mohli by to udělat. Pro ně lidský život nic neznamená. Snažíme se nebýt vystrašení, ale připravení. Ale myslím si, že není to jen otázka Ukrajiny, nýbrž celého světa,“ dodal.

Před možností, že Rusko na Ukrajině použije taktické jaderné zbraně, už varovali i někteří američtí představitelé. Ředitel CIA Bill Burns ve čtvrtek řekl, že jeho zpravodajská služba tuto možnost „velmi pozorně“ sleduje. Zároveň ale zdůraznil, že USA dosud nezaznamenaly žádné známky toho, že by se Rusko k takovému kroku chystalo.

„Vzhledem k možné beznaději prezidenta Putina a ruského vedení, vzhledem k neúspěchům, kterým dosud vojensky čelili, nikdo z nás nemůže brát na lehkou váhu hrozbu, kterou představuje možné uchýlení se k taktickým jaderným zbraním nebo jaderným zbraním s nízkou výtěžností,“ řekl Burns.

Rusko zatím stále opakuje, že jaderné zbraně použije jen v případě ohrožení vlastní existence. „Jakýkoli výsledek operace na Ukrajině samozřejmě není důvodem pro použití jaderné zbraně,“ řekl na konci března mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko má podle něj bezpečnostní koncepci. „Jasně říká, že pouze v případě ohrožení existence státu můžeme použít a skutečně použijeme jaderné zbraně, abychom odstranili ohrožení naší země,“ podotkl.

Od začátku války na Ukrajině nicméně Kreml jaderné zbraně zmiňuje poměrně často. Například ve čtvrtek místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv varoval Finsko a Švédsko před vstupem do NATO. V takovém případě prý Rusko bude muset posílit svou obranu v oblasti Baltského moře. „O bezjaderném statusu Baltu už nemůže být řeč. Je třeba obnovit rovnováhu,“ řekl ruský exprezident.

Tagy: