Zoufalost a neschopnost. Novináři nešetřili vládu za to, že se vyhnula prezidentským volbám

360° (1004)

Koalice Spolu do prezidentské kampaně nevyslala vlastního kandidáta. Podle novinářů Dalibora Balšínka a Radka Kubička je to znak zoufalosti a neschopnosti vlády.

Podle Radka Kubička z Českého rozhlasu ukazuje absence kandidáta koalice Spolu v prezidentské volbě na krizi současných politických stran. „Je to zoufalost a naprostá neschopnost. Taková strana vůbec nemá právo vyhrát volby,“ opřel se do kabinetu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že politické strany tady mají být od toho, aby generovaly politiky a prezident je tím hlavním politikem v zemi.

S tím souhlasil i Dalibor Balšínek, šéfredaktor Echo24. „Je to útěk z boje. Takhle by se politik neměl chovat. Politik by měl chtít vyhrát volby, tohle pro ně není dobré,“ řekl. Kubičko pak upozornil také na fakt, že kromě senátora Fischera nemá nikdo z kandidátů politické zkušenosti. „Neměl by kandidovat někdo, kdo nemá žádné politické zkušenosti. Nejvyšší ústavní funkce by měla být pro někoho, kdo si v politice už něco odpracoval,“ míní Kubičko.

Oba se nicméně shodují na tom, že opravdová prezidentská kampaň odstartuje až ve chvíli, kdy bude jasné, zda bude kandidovat Andrej Babiš (ANO). „Neznáme klíčovou neznámou,“ poznamenal k aktuálním spekulacím Balšínek. Zda bude bývalý premiér opravdu kandidovat, by měl oznámit 26. října.

Tagy: