Rozhovor, jaký tu ještě nebyl: Kdo by ty naše hráče chtěl? Je to k zblití, soptil trenér

V názvu mají Draci, ale zatím v sezoně působí spíše jako dráčci marně se učící chrlit oheň. Hokejisté Šumperka jsou přilepení na dně první ligy a jejich trenér Lukáš Majer se nesnaží krizi dávat růžový lak. Po prohře ve Zlíně se mu snad všechny jeho myšlenky dostaly do úst a vznikl velmi netradiční rozhovor. „Jakým způsobem my nehrajeme o záchranu, to je k zblití. Pokud nezačneme padat po držkách...“ vykládal.

I pardubické béčko si v Chance lize – druhé nejvyšší tuzemské hokejové soutěži – vede lépe než parta zpod Jeseníků. Už od začátku sezony měl Šumperk daleko k tomu, aby atakoval pozice pro play-off. Ale především poslední měsíc je pro Draky noční můrou.

Výlet do Zlína skončil nezdarem 2:6 a byla to už devátá porážka v základní hrací době v řadě. Výsledkové krize jsou ve sportu běžným jevem, ale aby je někdo z trápícího se mančaftu tak autenticky a detailně popsal, se nestává často.

Šumperský trenér Lukáš Majer se neschovával za fráze typu „musíme makat a doufat, že začneme sbírat body“. V pozápasovém rozhovoru po prohře s Berany nejprve standardně popsal vývoj utkání a pak se rozjel. Coby kouč měl přes košili nestandardně navlečený dres.

„Třetí třetina, ta už byla na úrovni silvestrovského derby Sparta–Slavia. To už bylo jen nějaké dohrání,“ popisoval teprve 27letý šéf střídačky. „Udělali jsme obrovské chyby, kdy jsme na hráče vinou několika dobrých výsledků netlačili. Téměř nikdo – kromě první formace – nehraje za to, co má vepředu na dresu. Hrají jen za to, co mají na zádech,“ pootočil se Majer na kameru, aby ukázal, že většina kádru hraje jen za své jméno a postrádá týmové pojetí.

„Je to k zblití, jakým způsobem hrajeme. Nevypadá to, že bychom hráli o záchranu. A doufám, že to nevystřihnete,“ apeloval na klubovou televizi zlínských hokejistů. „V Šumperku totiž nemáme tiskové konference nahrávané na video. Mluvíme jen do diktafonu nebo píšeme odpovědi přes esemesky. To je jediný způsob, jak se můžeme vyjádřit,“ vysvětlil.

„Pokud nezačneme padat po držkách… S*ali jsme se s Táborem, s*ali jsme se s Ústím nad Labem. Jsme z toho vyčichlí jako svině,“ upozornil na to, že v minulé sezoně musel Šumperk ubránit první ligu v baráži. „Já jedu dva roky v kuse bez nějaké pauzy kromě třídenního volna, kdy jsem byl v Itálii. Vzali jsme hráče, kteří by za klub měli padnout. Nedělají to. Máme 11 kol na to, abychom začali žrát led a padat tam po držce. Moc se omlouvám, že jsem vám do toho vstoupil. Je to jediná možnost, jak se můžu vyjádřit na video ke svým hráčům. Hrozně moc děkuji našim sedmi nebo osmi fanouškům, kteří za námi přijeli,“ končil nekonvenční řeč Majer, pomocí které chtěl namotivovat své svěřence.

Být v obraně, chytám to v zubech

Posléze promluvil mimo kamery a ještě přidal na intenzitě. „S prominutím, už jsem úplně v hajzlu. Nemůžu už. Každý den tomu ale dáváme, co můžeme. Pokud se nějaký trenér najde, velmi rád mu kompletně všechno přenechám, ale ať kur*a to mužstvo nastartuje. Ať přijde třeba Franz Straka to tam zmr*at,“ citoval web Hokej.cz emocemi oplývajícího trenéra, jenž v nadsázce mluvil o variantě známého fotbalového bouřliváka.

Dodal, že opět nabízí svoji rezignaci. „Zkusím znovu ten impulz dát. Pokud to vedení nepřijme, další den půjdu znovu do práce a půjdu s tím znovu bojovat. Dop*dele, není to ztracené. Je to s Pardubicemi na tři body, není to ztracené,“ ovládlo ho na chvíli pozitivní myšlení.

Rychle ho ale opustilo při otázce, zda není ve hře výměna některých hráčů. „Kdo by nás chtěl? Kdo by chtěl ty hráče, kteří nezblokují střelu a nejdou do dráhy střely? Druhá liga? Já je nabízím měsíc na trejd. Nikdo je nechce. Kur*a. Já být v té obraně, tak to tam sežeru, chytám to tam v zubech. Hraješ ve Zlíně, to je svátek, a oni stejně nezblokují střelu. Kdo by ty hráče chtěl? Hronov možná, Hronov by nás chtěl,“ zmínil Majer beznadějně poslední tým západní části 2. ligy.

Utnout mizernou sérii a přinést závan potřebné naděje může Šumperk v sobotu v duelu se Sokolovem.

Tagy:
Itálie emoce rozhovor trenér sport HC Dynamo Pardubice Jeseníky Hronov PSG Berani Zlín 1. česká hokejová liga PSG Zlín HC Slovan Ústečtí Lvi Chance liga hokej trenér Draci Šumperk Lukáš Majer