V něčem jsem flink, ale pořád rostu, říká rapper Rest. Prozradil budoucí plány i co ho dokáže naštvat

Rozhovor s Adamem Chlpíkem alias Restem

Exkluzivní rozhovor s Restem: Chci kontakt s pavouky, ale mám strach. Pořád rostu a s DJ Wichem plánujeme novou desku

Myslím, že ještě rostu, jsem na začátku. Nabídnout mám co, a to každou další věcí, protože stárnu a ta tvorba bude vždy trochu jiná než předchozí, přiznal v exkluzivním rozhovoru rapper Adam Chlpík alias Rest. Jeden ze základních stavebních kamenů českého rapu redakci CNN Prima NEWS prozradil plány do budoucna a zmínil i období temna, kterým si prošel.

Tolik let na scéně, prošel jsi spoustou změn tendencí v rapu. Jak to děláš, že jsi i po letech úspěšný?
Vím já? To je relativní pojem. Ale dělám, co mě baví, mám fans, jaké mám, ti supportují mou tvorbu. Za to jsem vděčný a prostě to jede dál.

ČTĚTE VÍCE: Na scéně si přijdu jako OG, komerční produkt jsem ale nikdy nebyl, říká Garand. Představil nový projekt

Za dobu, co to jede dál, sis prošel hodně formami životního lifestylu. Jak vypadá tvůj dnešní standardní den?
Velmi prostě, chodím cvičit, se psem ven, do přírody, po městě, jako to dělají běžní lidé. A jiné to mám akorát v tom, že nemám pracovní dobu od devíti do pěti. Dnes jsem šel v sedm ráno běhat s kámošem, pak jsem odvezl psa na hlídání k našim, protože mám koncerty celý víkend, teď jsem tady s tebou, večer hraju a všední dny se liší akorát v tom, že po večerech píšu nové věci. No a když odpočívám, tak v pohybu. Umím i zevlit, umím se válet a odpočívat, ale paradoxně, i když mi to bere energii, tak je pro mě asi větší odpočinek něco dělat.

Působíš jako perfekcionista. Vadí ti, když někdo z tvého blízkého okolí nesplňuje atributy morálky a disciplíny, které ty máš v sobě už zakořeněné?
Jak v čem. Ve spoustě věcech jsem flink a lajdák, takže občas se to jen zdá. (smích) Ale co nesnáším, je nedochvilnost. Mě samotného štve, když někam přijdu pozdě. A stejně tak mě štve disrespekt z druhé strany.

Z čeho máš strach?
Z pavouků a z výšek! Jdu tomu nějakým způsobem naproti, ale stále z toho mám respekt. Pavouci mě zároveň fascinují, chtěl bych s nimi mít nějaký kontakt, ale zároveň se toho bojím. Kdyby tady teď chodil, tak by mi to nevadilo, ale kdybys mi ho dala na dlaň, tak by mu bylo omylem ublíženo. (smích)

Když jsme u strachu, představme si pomyslný okraj útesu. Měl jsi někdy pocit, že už se k tomu okraji blížíš, nebo že z něj brzy sletíš dolů?
Měl jsem takové období někdy mezi 2013-2016. Byly to různé vlny, kdy jsem pochyboval sám o sobě a vůbec jsem nevěděl, jak se sebou pracovat. Vždy se ale najde nějaká cesta a ukáže se světlo.

Teď jsi to světlo tedy nalezl...
Spoustu věcí jsem si uvědomil zpětně. Že jsem byl v nějakých věcech na hraně. Ale v ten moment ti to nedojde. Hodně jsem dřív pil a lidi říkali: ‚Jsi alkoholik, už bys měl přestat‘. V tu chvíli nemáš pocit, že je to tak, ale časem to přišlo. Ano, tam jsem byl asi na hraně.

Dá se tedy říct, že jsi už hotový produkt?
Ještě furt ne.

Takže máš ještě pořád co nabídnout.
Myslím, že ještě rostu, jsem na začátku. Nabídnout mám co, a to každou další věcí, protože stárnu a ta tvorba bude vždy trochu jiná než předchozí. Cítím se jako OG, ale na druhou stranu si stále myslím, že mám co říct. Kupředu mě ženou hlavně fans a jejich zpětná vazba. Celkově energie lidí, kteří poslouchají moji hudbu, ať už to je formou chození na koncerty, anebo že mi pak píšou zprávy a děkují, že jim moje hudba pomohla nějak změnit život. To je nejcennější, co můžu dostat.

Prozraď mi nějaké budoucí plány z profesního hlediska.
No, hlubší projekt plánuju se živou kapelou, kdy chci hraní posunout. A mimo koncertování jsme se bavili s DJ Wichem, že bychom udělali desku číslo dva. Stejně tak s DJ Fattem bychom něco vytvořili.

Co Rest a sociální sítě? Propastný rozdíl tvého přístupu k nim je kardinální. Každý den tam bylo úplně všechno z tvé existence. A najednou je vidět kontrola nad obsahem. Proč došlo k tomu rozkolu?
Bylo to na jedné akci. Přišel za mnou fanoušek, který se mě začal vyptávat a vytahovat věci z mého osobního života. A já si až díky tomu uvědomil, kolik věcí a lidí z mého okolí dávám na Instagram. A bylo mi nepříjemné, že mi ten člověk vlastně vidí až do žaludku. Byla to facka na probrání a promazání profilu. (...) Uvědomil jsem si, že není potřeba tam cpát všechno, jsou zkrátka věci, které není potřeba sdílet.

Rozhovorů poskytuješ poskrovnu. Proč jsi souhlasil s tímhle?
Přišlo mi to fajn. To je věc, která se neodmítá. Byla to čest dostat takovou pozvánku, tak jsem si řekl, proč ne.

Jak mluví Adam Chlpík o době temna, kterou si prošel? Co vzkazuje svým haterům? Jak nahlíží na dnešní konzumní dobu? A jak Restova tvorba ovlivňuje a pomáhá jeho posluchačům? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte v celém rozhovoru s umělcem, který si můžete poslechnout ve výše přiloženém videu vzniklém v prostředí baru Savage v pražských Vinohradech.

Tagy: