Je dobře, že ti Bárta nakopal, opřel se Topolánek do Hilšera. Ten mu vyčetl devadesátky

Expremiér Mirek Topolánek a kandidát na post senátora Marek Hilšer, který mandát neobhájil.

Česko si zvolilo 27 nových senátorů

Nejsi disident, ale prázdný a směšný „fňukyfňuk“. Tak reagoval expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek na post kandidáta do Senátu Marka Hilšera, který neobhájil svůj mandát a prohrál v obvodu Praha 2 s kandidátem vyslaným za STAN egyptologem Miroslavem Bártou. Podle Hilšera Topolánek v české politice „zakonzervoval devadesátky“ a „přivedl k ní Andreje Babiše (ANO)“. Expremiér reagoval, že dosluhující senátor používá lživou argumentaci. „Jsem strašně rád, že Ti Bárta nakopal p*del,“ rýpl si ostře do Hilšera.

Ostrou výměnu názorů na síti X odstartoval ve čtvrtek post egyptologa Bárty, tedy ještě před sobotním druhým kolem senátních voleb. V něm se Hilšerovi omluvil za to, že mu chybně připsal výrok o účasti na chodu hnutí ANO v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. „Tohoto výroku se ale nedopustil můj protikandidát, nýbrž jeden z anonymních účtů na sociální síti,“ napsal v příspěvku a protikandidátovi se omluvil.

K TÉMATU: Piráti budují mýtus velké zrady, míní Pečinka. Podle Klempíře vyslal Fiala národu nehezký vzkaz

Hilšer sice jeho omluvu přijal, ovšem následně se slovně pustil do Bárty. „Byl jste členem správní rady stranického institutu hnutí ANO, a to až do roku 2018. Pavel Telička, kterým se bůhvíproč zaštiťujete, svého působení v tomto institutu lituje,“ opřel se do protikandidáta s odkazem na Institut pro politiku a společnost, který je s hnutím spojen.

Ve vláknu se v neděli objevil i komentář expremiéra Topolánka, který glosoval prohru Hilšera v hlasování o podobě horní komory Parlamentu. „Smutný konec. Chybí ti pokora, serióznost a nadhled. Rozumím agresivní kampani. Nemám rád ublížené kňourání,“ napsal.

To nenechalo senátora s podporou Pirátů chladným. Míček ve slovní výměně vrátil expremiérovi tím, že Topolánek „vždycky jenom sloužil pánům nahoře“. „Neříkej tomu pokora ani nadhled. Příliš velká slova. Neskrývej za ně oportunismus. Na rozdíl od tebe nemusím makat pro EPH (Energetický a průmyslový holding, pozn. red.),“ odvětil.

Expremiér podle něj tuzemskou politiku „zakonzervoval v devadesátkách a přivedl ji s kamarádem Mirkem k Babišovi“. Hilšer také zdůraznil, že disidentem „vždy byl a zůstal“. Topolánek však neúspěšného kandidáta do horní komory počastoval jiným označením: „Jsi prázdný a směšný fňukyfňuk. A takový mě nemůže ani urazit.“

Hilšer podle expremiéra sahá k „vylhaným argumentům“. „Jsem strašně rád, že ti Bárta nakopal p*del. Není to událost roku, ale potěší to,“ rýpl si Topolánek.

Hilšer si stěžoval na pohádky o Egyptě

Slovní přestřelka pokračovala. Dosluhující senátor se držel linky spolupráce s hnutím ANO: „Egyptologa Bártu nech stranou. Ten vám půjde na ruku, to se nemusíš bát. Jednou s Babišem, jindy s ODS. Ale tady jde o to, co jste, slušně řečeno, zkazili. Kašlete na lidi, jde vám o kšefty,“ opřel se jak do svého protikandidáta, tak do Topolánka. „A k tomu moralizuješ a bereš si do úst slova pokoru a respekt. Kdybys raději mlčel,“ zakončil Hilšer.

Svou prohru mimo jiné svalil i na „dehonestující články“ mířící na něj. Posteskl si také, že ač měl jasný program, voliči rozhodli jinak. Zacílit chtěl podle svých slov na boj s oligarchizací, za níž stojí „nejrůznější zájmové skupiny, které se prolínají“.  „Na to jsem upozorňoval během volební kampaně a místo toho zvítězily nějaké pohádky o Egyptu,“ uvedl pro web iRozhlas.cz.

„Jak se říká, když se jedny dveře zavírají, druhé se otvírají, takže mně se nabízí řada dalších perspektiv do života,“ dodal.

Ze sobotního duelu ve volebním obvodu Praha 2 vyšel jako vítěz Bárta, kterého vyslalo do klání hnutí STAN. Jak dopadlo druhé kolo senátních voleb? Kompletní výsledky se dozvíte v tomto článku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy: