Rušit dovolenou kvůli útoku žraloka? Zbytečné, storno ani není možné, shodují se cestovky

Pokud již máte zakoupenou dovolenou do egyptské Hurghady, ale rádi byste ji kvůli obavám z možného útoku žraloka zrušili, máte smůlu. Pojištění storna zájezdu se na takové události nevztahuje. Na dotaz CNN Prima NEWS to uvedli zástupci českých cestovních kanceláří a pojišťoven. Mimo jiné zdůraznili, že se lidé nemají čeho obávat. Pláže v hotelových resortech jsou hlídané plavčíky a většina také disponuje ochrannými sítěmi a bójkami. Důležité podle nich je dodržovat pravidla, která v daném letovisku platí.

České cestovní kanceláře se shodují, že bezplatně stornovat dovolenou kvůli obavám z útoku žraloka není možné. Jde o ojedinělý případ, který není možné předvídat, a je málo pravděpodobné, že se bude opakovat. „Taková situace spadá mezi vyšší moc, se kterou cestovní kancelář nebo pojišťovna nemůže nic udělat. Takže na to, že se někdo bojí žraloka, se storno nevztahuje,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jan Bezděk, mluvčí cestovní kanceláře Fischer.

Podobně to vidí také Ilona Topolová, mluvčí cestovní kanceláře Blue Style. Situaci přirovnala k zakoupenému zájezdu na hory. „Pojišťovny toto nezahrnují. Když si koupíte zájezd na hory a nebudete tam mít sníh, tak vám také nikdo peníze nevrátí. Moře je přírodní živel a my neovlivníme věci, které nelze ovlivnit. To znamená, že jsou v něm ryby a paryby,“ vysvětlila Topolová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stejný žralok zabíjel v Hurghadě už dříve. Březí samice cítila snadnou kořist, říká expert

Zdůraznila, že pokud se klient chová podle pokynů hotelu, žádné nebezpečí mu nehrozí. Jako příklad uvedla bizarní věc, na kterou si někteří turisté troufají. „Upozorňujeme všechny naše zákazníky, nejen v Rudém moři, aby se nesnažili dělat hezké fotky na Instagram tím, že s sebou do vody vezmou syrové maso nebo mrtvou rybu a čekají, až za nimi poplavou další ryby, aby si je mohli vyfotit,“ doplnila.

„Dovolená v Egyptě je bezpečná. Pláže v hotelových resortech jsou hlídané plavčíky a většina také disponuje ochrannými sítěmi a bójkami, které ohraničují část určenou pro koupání. Návštěvníkům doporučujeme vždy respektovat pokyny na plážích a pravidla na místě,“ doplnila ji mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková.

Dovolenou kvůli obavě nezrušíte

Že se storno pojištění nevztahuje na obavy z útoku žraloka, potvrdil také mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. „Pojištění na prostou obavu neexistuje. Nikdo nemá nic takového na trhu, protože by to bylo nevyhodnotitelné. Míra obavy a míra strachu je naprosto subjektivní,“ sdělil.

Připojištění storna zájezdu se vztahuje na nečekané situace, při kterých zákazník nemůže vycestovat. Nejčastěji se jedná o onemocnění nebo úraz. „Pak tam jsou třeba situace, kdy vaše bydliště vyplaví voda, dostanete na vysoké škole termín zkoušky, který zasahuje do dovolené, čeká vás rozvodové řízení nebo soudní stání. Pak máme ještě jednu variantu storna, která je rozsáhlejší a vztahuje se skoro na každý doložitelný důvod. Třeba když máte závažné problémy s domácím mazlíčkem a podobně. Ale nikdy nemůže být pro pojištění storna jenom obava,“ doplnil Divoký.

K útoku žraloka u pláže v egyptském letovisku Hurghada došlo ve čtvrtek 8. června. V důsledku napadení zemřel 23letý Rus. Egyptské úřady následně uzavřely 74 kilometrů dlouhý úsek pobřeží. Nepřístupný zůstal až do neděle.

Zemřel i český turista

Zástupci cestovních kanceláří v rozhovoru také uvedli, že doposud nezaznamenali zvýšený zájem o zrušení zájezdů do egyptské Hurghady. „Během čtvrtečního večera a pátečního rána jsme zaregistrovali řádově desítky telefonátů na naše call centrum. Lidé se ptali na aktuální situaci, případně na opatření a zjišťovali, co se stalo. Že by chtěl někdo zrušit zájezd, se nestalo. Spíš se ptali, kde k útoku došlo a co bude následovat,“ sdělil Bezděk z CK Fischer. „Ptali se na to, jestli v jejich destinaci platí nějaká omezení. Týkalo se to především klientů, kteří se do Hurghady teprve chystali,“ doplnila ho mluvčí Blue Style Topolová.

Podobně reagovala také Pavlíková. „Ze strany klientů jsme neevidovali dotazy na změny zájezdů, prodeje pokračovaly, ať už na odlety na poslední chvíli, tak na další prázdninové termíny. Koupání na otevřeném moři, například u hotelů pouze s přístupem do vody z mola, a také vodní sporty, omezily místní úřady pouze na několik dní a toto nařízení už bylo zrušeno. Čechů, kteří do destinace teprve v těchto dnech odlétají, se žádná omezení nedotknou a mohou v klidu strávit svou plánovanou dovolenou,“ dodala mluvčí Čedoku.

Případy napadení lidí žralokem jsou v Egyptě spíše výjimečné. V loňském roce se v Hughadě staly během několika dní dva smrtelné útoky, při nichž zahynuli turistky z Rakouska a Rumunska. V roce 2018 zemřel v egyptském letovisku Marsá Alam po napadení žralokem český turista.

Tagy: