Stejný žralok zabíjel v Hurghadě už dříve. Březí samice cítila snadnou kořist, říká expert

Zabíjel žralok už dříve?

Žralok, který minulý týden usmrtil v Hurghadě třiadvacetiletého Vladimira Popova, zřejmě na tomto místě neútočil poprvé. Tvrdí to mořský biolog Dmitrij Orlov, jenž vyslovil podezření, že se jedná o stejného predátora, který loni zabil dvě turistky. O názoru odborníka informoval britský deník The Sun.

Podle biologa byla žraločí samice v obou případech březí: „Znovu otěhotněla, a protože nemohla pronásledovat ryby, svou běžnou kořist, vzpomněla si na místo, kde v minulém roce uspěla, a vrátila se,“ cituje odborníka deník The Sun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozivé detaily útoku žraloka v Hurghadě: Promluvil otec, jemuž Vladimir zemřel před očima

Začátkem loňského července v Hurghadě zaútočil žralok na Rakušanku v důchodovém věku. Žena, které žralok ukousl nohu a ruku, se navzdory zranění dokázala zázračně dostat na břeh, kde se jí ujali záchranáři. I přes veškerou snahu se však ženu nepodařilo zachránit, při převozu do nemocnice turistka zemřela na šok z bolesti, který pravděpodobně zapříčinil infarkt. Druhou obětí pak byla žena z Rumunska.

O tom, že důvodem k útoku mohla být březost samice, informoval už dříve vědec Mahmoud Dar. Podle webu Alarabiya.net sdělil, že březost bývá spojena i s nervozitou, kvůli níž zvíře nic nekonzumuje, než porodí malé. To by vysvětlovalo, proč byla střeva dravce prázdná.

Připomeňte si loňský útok:

Navíc v období březosti se žraloci často přesunují do mělkých vod, zejména kvůli pocitu bezpečí. Smrtonosný výpad může být vyvolán jakýmkoliv vyrušením. Vliv na chování predátorů mohou mít i proplouvající lodě, z nichž posádka do moře vyhazuje zbytky jídla nebo mrtvé ryby.

Tagy:
žralok Hurghada Egypt Vladimir Popov Dmitrij Orlov