Ruská letadla napadla Bělorusko. Chtějí Minsk zatáhnout do války proti nám, tvrdí Ukrajinci

Ruská stíhačka Suchoj Su-27

Další den války na Ukrajině. Jaká je situace 11. 3.?

Ruská letadla zaútočila z Ukrajiny na běloruskou vesnici, uvedlo v pátek velitelství ukrajinské armády. Podle něj jde o cílenou provokaci, která má vtáhnout Minsk do války na Ukrajině. Běloruské ministerstvo obrany informaci kategoricky popřelo.

Velitelství vzdušných sil se odvolává na informaci ukrajinských pohraničníků. Ti nahlásili, že okolo 14:30 místního času vzlétlo několik ruských letadel z běloruské základny Dubrovica, která se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou. „Vstoupila do ukrajinského vzdušného prostoru, obletěla města Horodyšče a Tumen a následně zaútočila na běloruskou vesnici Kopani,“ stojí v prohlášení.

ТЕРМІНОВО !!! Важлива інформація!!! (Інформацію уточнено) ---------------------- Сьогодні о 14.30 від ДПСУ надійшла...

Posted by Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces on Friday, March 11, 2022

Podle Ukrajinců se jedná o provokaci s cílem zatáhnout Bělorusko do války proti Ukrajině. „Oficiálně deklarujeme: Ukrajinská armáda neplánovala a neplánuje podnikat žádné agresivní akce proti Běloruské republice,“ uvedla podle agentury Reuters v této souvislosti ukrajinská bezpečnostní služba.

Běloruské ministerstvo obrany podle státní agentury BelTA uvedlo, že informace o útoku na běloruskou vesnici je „naprostý nesmysl.

Podle ukrajinského prezidentského poradce Oleksije Arestovyče udělá Rusko vše pro to, aby zatáhlo Bělorusko do války. „Věřím, že (běloruské vedení) udělá vše pro to, aby se tomuto scénáři vyhnulo,“ řekl Arestovyč.

Lukašenko se otevřené válce zatím vyhýbá

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko poskytl ruské armádě území své země k útoku na Ukrajinu, dosud se však zdráhal vstoupit s Ukrajinou do otevřené války. Bělorusko bylo dějištěm třech kol jednání mezi Kyjevem a Moskvou o příměří.

Lukašenko na pátečním jednání s ruským prezidentem Putinem řekl, že Ukrajina se připravovala k útoku i na běloruské území. Ruská invaze podle něj ukrajinskému útoku na Bělorusko pomohla předejít, informovala dnes agentura RIA Novosti.

Tagy: