Ruská raketa dopadla k jeho domu, má spálený obličej a tělo. Ve Lvově žije na ulici

Ukrajinec Volodymyr Zdorenko má celý obličej spálený. Ruská raketa totiž dopadla k jeho domu v Kyjevě.

K domu Volodymyra ve Lvově dopadla raketa

Tisíce civilních obětí a desítky tisíc zraněných. Přesné číslo, kolik na Ukrajině zemřelo obyčejných lidí při ruské invazi, nikdo nezná. Jen v Mariupolu ale podle místní radnice zemřelo na dva půl tisíce obyvatel. Ve Lvově natáčel se zraněnými lidmi reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Ukrajinec Volodymyr Zdorenko má celý obličej spálený stejně jako pravou polovinu těla. Shořely mu vlasy a střepiny potrhaly celé jeho tělo. K jeho domu v Kyjevě totiž dopadla ruská raketa a odhodila ho čtyři metry. Pak na něm začalo hořet oblečení. „Ucítil jsem strašné horko. Sousedé mě pomáhali uhasit. Házeli na mě písek,“ popsal hrůzné zážitky.

Kvůli popáleninám může spát jen na zádech. Na levé ucho neslyší. V nemocnici strávil deset dní. Pak utekl do Lvova. Bál se dalších raket. „Nikoho tu neznám. Na účtu mi zbylo jen 1500 hřiven (asi 1100 korun, pozn. red.). Nemám domov, spím na ulici, ale chci být někde, kde je klid,“ vysvětlil Zdorenko.

Počty mrtvých obě strany tají

Kolik je obětí mezi civilisty a kolik je zraněných, se neví. Stejně tak není známý ani počet mrtvých ukrajinských vojáků. V neděli 13. března Ukrajina oznámila, že v konfliktu zemřelo 1300 jejích vojáků. Od té doby ale čísla tají.

Ve vojenské části Lyčakovského hřbitova ve Lvově už mnoho místa na hroby nezbývá. V tom posledním leží Denis Gurunin, který na frontě zemřel teprve před třemi dny. Vdova po plukovníkovi ukrajinské armády chodí na hřbitov každý den. Tiše postojí, pak odchází.

Na vojenský hřbitov chodí i ti, kteří chtějí jen uctít památku padlých. „Podle mého názoru dělají správně, že čísla tají, protože kvůli ukrajinské mentalitě je lepší je nevědět,“ má jasno obyvatel Lvova Jevgenij.

Rusko počet mrtvých vojáků tají rovněž. Podle ukrajinských zdrojů jich ale zemřelo mnohonásobně více než Ukrajinců.

Tagy: