Ruské invazi se dalo předejít. Západ měl Ukrajinu vyzbrojit předem, zdůrazňuje Pehe

Jiří Pehe říká, že situace ohledně skládání vlády je v kontextu zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana opravdu vážná.

K věci (312)

Západ měl mnoho šancí ve světle ruských hrozeb, které nebyly nijak skryté, aby Ukrajinu už dopředu vyzbrojil. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jiří Pehe. Ocenil také práci vlády a občanů České republiky za jejich pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Ruská invaze na Ukrajinu si zatím vyžádala tisíce mrtvých. „Je to situace, která je velmi vážná. Pokud tam můžeme hledat nějaká pozitiva, tak to, jak reagoval Západ svým rychlým sjednocením,“ vysvětlil Pehe.

Podle něj se dalo rusko-ukrajinskému konfliktu předejít. „Byla celá řada expertů, kteří varovali, že k tomuto konfliktu dojde, že Vladimir Putin nehromadí vojska na hranici s Ukrajinou náhodou a není to jen snaha vydírat Západ. Mohli bychom argumentovat tím, že Západ měl mnoho šancí ve světle ruských hrozeb, které nebyly nijak skryté a velmi často součástí oficiální propagandy, aby Ukrajinu už dopředu vyzbrojil,“ má jasno politolog.

Masírování propagandou

„Na Západě zřejmě existovala řada politiků, kteří se báli, že pokud bychom Ukrajinu vyzbrojovali, bude to pobídka k invazi. Jak vidíme, došlo k ní tak jako tak. Kdyby třeba byla Ukrajina lépe vyzbrojená a měla by třeba systémy, které nabízí Izrael, asi bychom byli v jiné situaci,“ dodal Pehe.

V Rusku aktuálně funguje zesílená propaganda a cenzura. „Řada lidí je zmasírovaná oficiální propagandou a také dlouholetým vymýváním mozků ještě předtím, než se spustila současná propaganda. V tom smyslu, že Rusko má téměř mesiášský úkol zachránit svět. Nicméně si nemyslím, že budou souhlasit s brutální válkou, kterou Vladimir Putin vede na Ukrajině,“ uvedl Pehe na adresu Rusů.

„Řekl bych, že nebudou mít tolik informací o samotném konfliktu, ačkoliv ti, kteří opravdu chtějí a umí se pohybovat na internetu, si je najdou,“ sdělil politolog.

Češi jsou obdivuhodní

Ministerstvo vnitro vydalo k pátku 132 995 speciálních víz pro lidi zasažené ruskou invazí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už dříve řekl, že Česko je schopno poskytnout základní komfort a najít ubytování pro zhruba 250 tisíc lidí.

„Česko si počíná ve srovnání s jinými velkými krizemi dobře. I v tom smyslu, že jsme součástí nějaké evropské solidarity, jednoty. Musím říci, že česká vláda si počíná velmi dobře a česká společnost obdivuhodně. Nicméně uprchlická krize začíná dosahovat rozměrů, kdy bude možná zapotřebí razantnějších a organizovanějších opatření,“ upozornil Pehe.

Tagy: