Ruské úřady tajně opravují bombové kryty. Běžní lidé přitom neví, kde se nachází

Opuštěný bunkr ze sovětských časů

Ukrajinské raketové systémy

Zástupci ruských úřadů začali s inspekcí a opravou bombových a atomových krytů po celé zemi. Ty se nacházejí ve sklepech domů, škol nebo vládních budov. Běžní občané přitom často netuší, kde přesně leží. Úřady jim údajně lokaci úkrytů tají.

Rusko začalo potichu, potají a koordinovaně provádět revize, opravy a úklidy bombových krytů z dob studené války. S jejich stavbou se většinou začalo v době Karibské krize, kdy se nad světem vznášelo riziko jaderného konfliktu.

Nezávislý ruský list The Moscow Times s odvoláním na agenturu Bloomberg informoval, že státní zaměstnanci kontrolují úkryty ve školách, obytných domech i vládních budovách. Plošná revize údajně není reakcí na žádnou konkrétní událost.

Teoreticky ale rekonstrukce bunkrů mohla vyvolat ruská mobilizace, která rozpoutala v zemi chaos. Úřady se nyní revizí úkrytů snaží včas předejít dalším případným problémům.

„Vypadá to jako federální příkaz. Ale také to mohlo vyvolat úsilí všech těch agentur civilní obrany, které chtějí dát najevo, že jsou užitečné a že vykonávají nějakou činnost,“ komentoval situaci Michail Vinogradov, šéf neziskové organizace St. Petersburg Politics Foundation.

Do krytu? A kam?

Podle dostupných informací je v Rusku přibližně 16 500 bombových krytů, mnohé z nich se v minulosti přestavěly a proměnily například na bary nebo módní salóny.

Pikantní na celé inspekci úkrytů je, že běžní občané často netuší, kde přesně se nachází. Jejich umístění je totiž tajné.

„Jenom zástupci úřadů přežijí. Bombové úkryty se v Rusku připravují na válku, jenže občané nemají vědět, kde jsou,“ konstatoval web The Insider, který se soustředí na ověřování zpráv z ruských médií.

Podle ruského práva dokonce prý hrozí trestní stíhání úředníkovi, který by lokaci úkrytů a bunkrů vyzradil.

Tagy:
válka úklid opevnění bunkr úřady Bloomberg oprava Rusko úkryt Studená válka Karibská krize The Insider The Moscow Times