Kyjev zveřejnil další brutální video. Výbuch vymrštil okupanta do vzduchu, ukazují záběry

Exploze tanku vymrštila ruského vojáka několik metrů do vzduchu.

Ukrajinci zveřejnili další brutální video

Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo brutální záběry z bojů v Doněcké oblasti. Ukrajinské armádě se tam na začátku listopadu povedlo zničit ruský tank. Obrněnec nejdříve najel na protitankovou minu, poté jej dorazili ukrajinští vojáci střelou z raketového komplexu Stugna-P. Na videu je vidět, že exploze vymrštila jednoho z okupantů několik metrů do vzduchu.

„Bezpečnost je pro ruské okupanty na Ukrajině kluzkým pojmem. Když nesedí uvnitř tanku, je to nebezpečné. Když sedí uvnitř tanku, je to nebezpečné. Když stojí na tanku, je to velmi nebezpečné. Na Ukrajině pro ně nejsou žádná bezpečná místa,“ komentoval ukrajinský resort obrany brutální střet, k němuž došlo na začátku listopadu.

Už tehdy se objevilo na sociálních sítích několik videí ze zmíněného úderu. Jedno pořídil bezpilotní letoun, jenž sledoval nepřátelský tank, další natočili ukrajinští vojáci, kteří ovládali raketomet Stugna-P.

„Ukrajinská protitanková řízená střela zasáhla ruský tank T-80, zatímco se jeho posádka chtěla zachránit. Krátce předtím obrněnec vyřadily z provozu protitankové miny,“ analyzovala záběry twitterová stránka Blue Sauron.

Ruský tank se pohyboval po bahnité cestě na neobydleném území nedaleko od obce Pavlivka. Ta se nachází v Doněcké oblasti a leží asi 60 kilometrů od Doněcku. Obrněnec nejdříve najel na jednu z nastražených protitankových min. Následovaly dvě exploze.

Později část posádky z tanku vylezla. Zdá se, že jednomu z okupantů bránila v opuštění stroje tanková hlaveň. Další ruský voják se proto vrátil do obrněnce, aby s tankovou věží pohnul, a umožnil tak úprk i svému kolegovi. Ten nakonec skutečně vylezl ven.

Okupant riskoval svůj život, aby zachránil kolegu

Jeho záchraně ale zabránili členové ukrajinské 72. mechanizované brigády, kteří tank i ruské vojáky sledovali zpovzdálí. Naneštěstí pro okupanty byli ukrajinští vojáci vyzbrojeni obávaným raketometem Stugna-P.

Střela dopadla přímo na tankovou věž právě ve chvíli, kdy se dříve zablokovaný voják nacházel u hlavně. Výbuch jej vymrštil několik metrů do vzduchu. Bezvládné okupantovo tělo dopadlo na zem, a to poměrně dost daleko od zničeného tanku.

„Představte si, že pomáháte svému uvězněnému kolegovi tak, že pohnete věží, abyste ho dostali z tanku, aby ho o 20 sekund později odhodil výbuch o několik metrů pryč,“ komentoval video jeden z uživatelů. „První Rus, kterého jsem viděl riskovat svůj život, aby zachránil kamaráda. I když to nevyšlo, jako bývalý velitel tanku mám k tomuhle velký respekt,“ přidal se další.

I přes obrovské ztráty ruská armáda v útocích v centrálním Donbasu pokračuje. K nejtvrdším bojům dochází u doněckého Bachmutu.

Tagy: