Láká vás zájezd do Moskvy za vakcínou Sputnik V? Nejezděte, varuje ministerstvo

Očkování

Klinika v Moskvě nabízí vakcínu proti koronaviru

Vakcínu proti koronaviru jménem Sputnik V nabízí česko-ruský podnikatel Andrej Konstantinov. Její aplikace je možná pouze na klinice v Moskvě. Jen za zprostředkování cesty si firma účtuje čtyři tisíce korun, za celou anabázi pak zhruba padesát tisíc korun, píší Hospodářské noviny. Ministerstvo zdravotnictví občany varuje, že jde o hazard jak ze zdravotního, tak finančního hlediska.

Tradiční cestování je v troskách, objevilo se však nové odvětví – zájezdy za vakcínou. „Sputnik, výlet ke zdraví. Počkat si pět let na vakcínu, nebo se nechat očkovat teď?“ láká potenciální zájemce Sputnik trip. Lidem slibuje, že je dopraví na moskevskou kliniku, kde jim zdravotníci ve dvou etapách aplikují ruskou vakcínu Sputnik V. Jen cena rezervace se pohybuje kolem čtyř tisíc korun, celý výlet s očkováním pak vyjde přibližně na padesát tisíc.

Za firmou, která výlet za ruskou vakcínou nabízí, stojí Andrej Konstantinov, česko-ruský podnikatel, který bydlí na pražských Vinohradech. „Je to de facto moje osobní iniciativa. Když se my Rusové nemůžeme spojit s evropskou byrokracií a úřady, tak dáváme aspoň Čechům možnost dojet si do Ruska. Kdo chce, ať jede. Prostě klasický medicinský zájezd,“ obhajuje svůj návrh Konstantinov.

Tvrdí, že s očkováním Čechů nebude vůbec žádný problém. V Rusku se prý začíná hromadně očkovat a cizincům v tom nikdo nebrání. S tím ale oslovení odborníci nesouhlasí „Podle mě vakcína v tuhle chvíli ještě není dostupná nikomu, stále se jenom testuje. Z toho, co vím, si nemyslím, že by mohla být volně k dispozici,“ říká biochemik Jan Konvalinka.

Vakcína pro Rusy zdarma

Ruská novinářka Maja Bobenková uvedla, že zdarma se může nechat testovat každý občan Ruska v rámci klinického testování. „Mně to přijde jako snaha zvýšit množství lidí, na kterých se testuje bezpečnost této vakcíny. Ať si každý zváží, jestli mu to za to stojí. V tuhle chvíli bych do sebe ruskou vakcínu opravdu nevpíchnul. Samozřejmě každá vakcína může být dobrá, co já vím, tak její bezpečnost byla testována na malé skupině lidí, takže já si spíš počkám na nějakou jinou vakcínu,“ podotkl hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Konstantinov ale ruskou vakcínu brání a dává ji do souvislosti s družicí, po níž je pojmenovaná. „Sputnik taky nikdy před startem nelétal. Pět milionů lidí říkalo, že nepoletí, nedorazí a spadne. A on dorazil a byl první. Stejné to je s touto vakcínou,“ uvedl rusko-český podnikatel.

České úřady nemohou lidem výlet za očkováním do Ruska zakázat. Veškerá rizika na sebe bere účastník zájezdu. „Ministerstvo zdravotnictví nedisponuje informacemi o této možnosti a bez bližšího ověření pravdivosti inzerátu ministerstvo zdravotnictví rozhodně nedoporučuje nic platit,“ uvedl Jan Brodský, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Nejde jen o to, že vám vakcína nemusí pomoci, ale jak sám Konstantinov tvrdí, před očkováním prochází člověk povinnými zdravotními testy. Pokud jimi neprojde, má smůlu. A zájezd za vakcínou se rázem změní v obyčejný výlet do Moskvy.

Tagy: