V úterý testy prokázaly 8325 případů COVID-19. Opatření od půlnoci přitvrdila

Ilustrační foto: Profimedia

Za úterý přibylo přes 8 000 nakažených

V Česku přibylo v úterý 8325 prokázaných případů COVID-19. Je to druhý nejvyšší denní nárůst po rekordu z minulého pátku, kdy bylo zaznamenáno o 292 případů víc.

Od propuknutí epidemie v Česku počet nově prokázaných případů ještě nikdy nepřesáhl 8000. Aktuálně nemocných je 68 740 lidí, v nemocnicích je s koronavirem přes 2500 pacientů. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie se novým typem koronaviru v Česku infikovalo 129 747 lidí, z toho téměř 59 000 od začátku října.

Necelá polovina z nakažených se už uzdravila, naopak 1106 lidí s koronavirem zemřelo. Od začátku října stoupl počet úmrtí o 436. Nejvyšší denní nárůst (55 zemřelých) přibyl do statistik toto pondělí. V úterý zemřelo 22 lidí na nemoc COVID-19.

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh nebo jsou úplně bez příznaků. V nemocnicích je podle posledních údajů resortu zdravotnictví 2503 lidí s koronavirem. Stav 467 z nich lékaři hodnotí jako těžký.

Nejrychleji se nyní nemoc šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přibližně 581 nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel. Druhým nejpostiženějším okresem je Příbramsko se 488 případy a třetí Liberecko s téměř 473 případy na 100 000 obyvatel za poslední týden.

Školy i restaurace zavírají, lidé se nesmí shlukovat

Měsíc a půl po začátku školního roku se žáci a studenti škol budou od této středy učit pouze distančně. Výjimku z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví proti koronavirové epidemii mají pouze školy mateřské a speciální. Uzavřené musí nově být také restaurace, bary a kluby, jež mohly být do úterka v provozu do 20:00 hodin. Lidé si budou moci pokrmy koupit ve výdejových okénkách. Nově se také nesmí shromažďovat více než šest osob a je zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech.

Většina opatření platí do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. Pouze nařízení týkající se škol má platit do 1. listopadu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že by se měly poté opět otevřít první stupně základních škol, o který se nejvíc diskutovalo. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) bude ale také u prvního stupně záležet na reprodukčním čísle, které ukazuje intenzitu šíření epidemie. Pokud číslo neklesne, první stupeň se otevřít nemusí.

Jen dva dny vydrželo v účinnosti opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učila prezenčně polovina dětí, zatímco zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat. Na výuku on-line už v pondělí přešly vysoké a střední školy v celé ČR. Na prvním stupni dosud byla prezenční výuka s povinností nošení roušek na chodbách a zákaz zpěvu.

Nově je na středních školách zakázána i prezenční praktická výuka, na vysokých školách se mohou konat pouze zkoušky s účastí do deseti osob. Výjimku mají studenti lékařských oborů, kteří se účastní klinické a praktické výuky, a ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. V základních uměleckých školách je zrušena také individuální výuka.

Na kolejích mohou být ubytováni pouze studenti, kteří nemají jiné bydliště v České republice. Výjimku mají například studenti s pracovní povinností nařízenou vládou. Zůstat na nich mohou též ti, kteří se nemohou vrátit domů nebo jsou v karanténě. Vláda také s účinností od středy zakázala poskytovat ubytování žákům a studentům v domovech mládeže a internátech. Zakázány jsou i školy v přírodě.

Výdejní okénka restaurací mohou fungovat do 20:00 hodin. Uzavřeny nebudou hotelové restaurace, hostům budou k dispozici také do osmi večer. Cílem zákazu pití alkoholu na veřejnosti je podle Prymuly mimo jiné to, aby nebyla zneužívána výdejová okénka restaurací.

Shromáždit se může maximálně šest lidí. Výjimku mají rodinní příslušníci, různé statutární orgány či zasedání státní správy, samosprávy nebo politických stran.

Tagy: