Inspirace Fialovým Spolu na Slovensku nefunguje. Ze spojování politických stran je fiasko

Na Slovensku se blíží předčasné volby a tamní politická scéna je v těžké krizi. Strany od středu do prava jsou silně rozdrobené. Řadu měsíců se hovořilo o tom, že se partaje sloučí do předvolebních koalic, aby měly šanci uspět například proti expremiérovi Robertu Ficovi a jeho stále posilujícímu Směru-SD. Subjekt jako tuzemské Spolu, tedy koalice premiéra Petra Fialy zahrnující kromě jeho mateřské ODS ještě KDU-ČSL, TOP 09, se na Slovensku nekoná. Debaty o spojování končí naprostým fiaskem.

Před českými sněmovními volbami v roce 2021 se předseda ODS Petr Fiala dohodl na vzniku předvolební koalice ve snaze konkurovat hnutí ANO tehdejšího premiéra Andreje Babiše. Fialova koalice Spolu na procenta těsně porazila Babišovo ANO a ihned začala jednat o spolupráci s  uskupením Pirátů a Starostů. Výsledkem je vládnoucí pětikoalice.

V tomto příkladu se nejspíš zhlédli i slovenští politici ze středu a pravice, ať už liberální či konzervativní. Na tamní scéně je plno stran a hnutí s podobnými názory. Pokud by šly do voleb samostatně, získaly by jen pár procentních bodů, pokud vůbec. Nabízela se proto inspirace sousedním Českem a nápad na vytvoření silné koalice, která by mohla aspirovat na vítězství proti straně Směr-SD expremiéra Roberta Fica.

Velkou snahu spojovat se, předvedl slovenský expremiér Eduard Heger, který před pár dny skončil ve funkci. Před zhruba dvěma měsíci představil svou novou stranu Demokraté, s níž chce v září uspět. „Je to politický projekt středopravých stran a lidí, kteří souhlasí s naší vizí,“ komentoval názorové zařazení nové partaje Heger.

ČTĚTE TAKÉ: Čaputová čelí výhrůžkám smrtí, chodí kvůli nim na policii. Z šíření nenávisti viní Fica

Strana vznikla přejmenováním Modré koalice, která se donedávna ještě jmenovala Spolu. Tedy stejně, jako česká koalice premiéra Fialy. Později se Heger pokoušel jednat s řadou názorově blízkých subjektů. V drtivé většině však dostal košem. Spojit se chtěl například s Křesťanskodemokratickým hnutím, ale předseda konzervativní partaje Ivan Majerský nabídku odmítl s tím, že Hegerovi demokraté jsou „pololiberálové“.

Nezdarem skončila i spolupráce se stranami Modří – Evropské Slovensko, což je nová partaj dalšího expremiéra Mikuláše Dzurindy, strany maďarské menšiny na Slovensku Most-Híd a dalšími subjekty jako Maďarské fórum, Občanští demokraté Slovenska, Za regióny nebo Romská koalice. Ani zde Heger neuspěl.

Jednání končí fiaskem

„K jednacímu stolu jsme šli s nabídkou poměrného rozdělení kandidátky a nákladů na kampaň na základě preferencí za poslední měsíce. Ačkoliv jsme preferenčně nejsilnější strana, byli jsme ochotni jednat i o pozici lídra kandidátky. Nikomu z nás totiž nejde o sebe, ale o to, abychom zabránili propadu demokratických hlasů a návratu vlády chaosu, Směru-SD a oligarchie,“ vysvětloval Heger. Se stranami se ale nedomluvil.

Politici, s nimiž Heger jednal, expremiérovi vyčítali, že při rozhovorech o spolupráci jednal chaoticky. „Snažil se všechno nechat vyhnít a potom šít horkou jehlou,“ tvrdil například šéf Maďarského fóra a někdejší ministr zemědělství Zsolt Simon.

Hegerovi Demokraté tak zatím žádný vysloveně relevantní subjekt do své koalice nesehnali. Aktuálně se jejich preference v průzkumech pohybují kolem pouhých tří procent, což by na zisk mandátů v Národní radě, slovenském jednokomorovém parlamentu, nestačilo. Koalici spolu mají i strany pod hlavičkou Maďarského fóra, ale toto uskupení se v průzkumech prakticky vůbec neobjevuje.

Snahu vytvořit předvolební koalici se aktuálně snaží další z plejády bývalých předsedů vlády Igor Matovič. Pikantní na tom je, že za jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Heger v roce 2020 kandidoval a působil v jeho barvách jako šéf kabinetu poté, co byl z pozice vytlačen právě Matovič.

Ten začal jednat o spolupráci se stranami Za lidi, Křesťanská unie a hnutím Nova, se kterým již v minulosti spolupracoval. Zároveň vyzval ostatní subjekty, aby do spojování šly. „Všechny strany, které jsou pod pěti procenty, by se měly chovat zodpovědně a jednat dnem i nocí do zítra odpoledne, pronesl Matovič v neděli, čímž narážel na pondělí. Po něm již nebude možné do voleb měnit název kandidujících subjektů.

Ficův Směr-SD vládne průzkumům

Předčasné volby na Slovensku se blíží, konat se budou již na konci září. V průzkumech veřejného mínění posledních pár měsíců vede strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica, partaj se pohybuje těsně pod 20 procenty. Hned za ním je strana Hlas-SD dalšího bývalého předsedy vlády Petera Pellegriniho. Ten byl léta Ficovým spolustraníkem, ale po volbách 2020 jej opustil a s dalšími odpadlíky založil novou stranu.

V průzkumech pak následují například Progresivní Slovensko, což je centristická liberální strana, ze které vzešla prezidentka Zuzana Čaputová, dále pak krajně pravicové hnutí Republika či středopravicová Svoboda a Solidarita. Až po nich se v průzkumech většinou pohybují strany výše zmíněné strany, které se pokouší o sestavení předvolebních koalic.

Aktuálně Slovensko vede úřednická vláda L'udovíta Ódora, donedávna viceguvernéra Národní banky Slovenska. Očekává se, že během hlasování v parlamentu neobdrží důvěru a bude posléze vládnout v demisi až do voleb.

Tagy: