Rusko je ubohé impérium a teroristický stát. Azov vrací úder Kremlu

Ukrajinci v Mariupolu zničili ruské vozidlo, 30. března

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové své útoky na Donbase soustředí především na město Avdijivka. Ukrajina nadále postupuje na jižní frontě. OSN chce vyšetřit útok v Olenivce, při kterém zahynuli ukrajinští váleční zajatci. Kyjev nadále shromažďuje důkazy o tom, že úder organizoval Kreml. Pluk Azov ostře zareagoval na rozhodnutí nejvyššího ruského soudu označit tuto jednotku za teroristickou organizaci.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Zdá se, že Avdijivka je nyní hlavním cílem ruských operací na Donbasu. Ve svém pravidelném hodnocení to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle ukrajinského velení se Rusko na jihu připravuje na protiofenzívu směrem na město Kryvyj Rih. Jeho snažení v této oblasti však narušují útoky ukrajinských sil, které stále v Chersonské oblasti postupují.

Ukrajinští představitelé se nadále pídí po informacích o explozi ve věznici v obci Olenivka, která se nachází v Ruskem okupované části Doněcké oblasti. Výbuch zabil desítky ukrajinských válečných zajatců včetně členů pluku Azov. Útok chce vyšetřit i generální tajemník OSN António Guterres.

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec sdělil, že se pokouší navázat přímé spojení s ruskou veřejnou ochránkyní práv, aby mohli společně Olenivku navštívit. Řekl ale, že se zatím nedočkal odpovědi. Ukrajina již disponuje důkazy o tom, že za explozí stál Kreml, který se údajně snažil celou věc narafičit tak, aby z masakru následně obvinil Kyjev.

Ukrajinský pluk Azov zareagoval na rozhodnutí nejvyššího ruského soudu označit tuto jednotku za teroristickou organizaci.

„Po veřejné popravě válečných zajatců pluku Azov v Olenivce hledá Rusko nové omluvy a vysvětlení pro své válečné zločiny. Toto ubohé impérium, které každý den hrozí zničením civilizovaného světa jadernými zbraněmi, páchá válečné zločiny každý den. Celý svět se musí spojit proti tomuto teroristickému státu,“ stojí v prohlášení známého pluku.

Azov proto vyzval vedení států, které se označují za civilizované, aby uznaly Rusko jako teroristický stát.

Tagy: