Rusko žádá Čínu o pomoc. Docházejí mu zbraně a cítí hospodářské sankce, zní z USA

Vladimir Putin a Si Ťin-pching

Válka na Ukrajině pokračuje (14.3.2022)

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu žádá Čínu o vojenské vybavení a další pomoc. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na představitele USA. Podle listu The New York Times Moskva kvůli sankcím Západu Peking požádala i o hospodářskou pomoc.

Zdroje obou deníků odmítly rozvést, jakou vojenskou pomoc Rusko žádá. Bílý dům se podle jednoho z obeznámených zdrojů chystá varovat své spojence před tím, že se Čína možná chystá Rusku pomoci. Další představitelé USA listu Financial Times sdělili, že Rusku dochází některé zbraňové vybavení.

O ukrajinské krizi mají dnes v Římě jednat bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan a vysoce postavený čínský diplomat Jang Ťie-čch'. Sullivan už Čínu varoval, aby Moskvě nepomáhala v obcházení sankcí. Podle zdrojů agentury Reuters Sullivan zdůrazní ekonomické tresty, jimž bude Peking čelit, pokud bude Rusku pomáhat v jeho válce na Ukrajině. Sullivan bude varovat před izolací, jíž by Čína mohla globálně čelit, pokud bude nadále podporovat Rusko, řekl Reuters bez dalších podrobností jeden z nejmenovaných amerických představitelů.

Sullivan v neděli zpravodajské televizi CNN řekl, že Washington pozorně sleduje, do jaké míry Peking poskytuje hospodářskou nebo materiální pomoc Rusku. „Nedovolíme, aby se to rozběhlo, a nedovolíme, aby Rusko získalo záchranu od těchto ekonomických sankcí ze strany jakékoli země kdekoli na světě,“ řekl bezpečnostní poradce.

Čína se v ukrajinské krizi vykreslovala jako neutrální aktér a odmítla odsoudit Rusko za invazi do země. Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching deklarovali minulý měsíc v Pekingu rozsáhlé strategické partnerství zaměřené na boj proti vlivu USA. Uvedli, že jejich země nebudou mít „žádné zakázané oblasti spolupráce“.

Mluvčí čínské ambasády v USA neslyšel o žádosti Ruska

Prioritou Číny je zabránit tomu, aby se situace na Ukrajině vymkla kontrole, uvedlo v neděli čínské velvyslanectví ve Spojených státech. Učinilo tak v reakci na zprávy v některých médiích, podle nichž Moskva požádala Peking o vojenské vybavení poté, co podnikla invazi do sousední země.

„O tom jsem nikdy neslyšel,“ reagoval na tyto informace podle agentury Reuters mluvčí čínské ambasády. „Současná situace na Ukrajině je skutečně znepokojivá,“ uvedl mluvčí Liou Pcheng-jü. „Vysokou prioritou je nyní zabránit tomu, aby se napjatá situace vyhrotila nebo dokonce vymkla kontrole,“ dodal.

Tagy: