Rusko pohodlně obchází sankce přes Indii, odhalila tajná zpráva. Nové Dillí dostalo varování

List Financial Times informoval o uniklých dokumentech, které dokládají, že Rusko po válce začalo dovážet klíčové západní komponenty z Indie a úspěšně se tím vyhýbá sankcím. Moskva dokonce údajně zkoumala možnost, že v Indii postaví tajná zařízení, ve kterých by mohla vyrábět zboží pro pozdější vojenské účely.

Už mnoho analýz ukázalo, že se Rusku efektivně daří obcházet západní sankce, a to především díky importu ze spřízněných států. Nejnovější únik dokumentů ukázal, že v tomto řetězci hraje klíčovou roli Indie. Informoval o tom list The Financial Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvrdá daň za výpad do Kurské oblasti. Ukrajinci v srpnu ztratili nejvíce území od roku 2022

Podle něj si Rusko vyhlédlo Indii jako klíčový zdroj pro import zboží ze Západu. Strategie údajně zahrnovala využití značných rezerv rupií, které ruské banky nashromáždily díky zvyšujícímu se prodeji ropy do Indie.

Ruští a indičtí partneři se zaměřili na zboží dvojího využití. To znamená například na čipy, které se dají využít v civilním, ale i ve vojenském sektoru. Mezi poptávané zboží patřily dále díly pro telekomunikační systémy, drony, servery a další složitou elektroniku, které dříve pocházely ze západních zemí.

List The Kyiv Post uvedl, že Rusko zvýšilo poptávku po zboží z Indie prakticky okamžitě po začátku invaze na Ukrajinu.

Moskva také hledala příležitost k vybudování továren na indickém území, které by mohly sloužit jako překladiště, ale také přímo jako výrobna klíčových komponentů, které by se následně pašovaly do Ruska. Tuto skutečnost pro list The Financial Times potvrdily i indické zdroje.

„Tato tajná obchodní síť způsobuje rostoucí třenice mezi Novým Dillí a Washingtonem. V červenci náměstek amerického ministra financí Wally Adeyemo varoval přední indické obchodní organizace, že každá instituce, která obchoduje s ruskou vojensko-průmyslovou základnou, riskuje sankce bez ohledu na použitou měnu,“ uvedl web The Kyiv Post.

Hra na obě strany

Role Indie v mezinárodní politice ale zůstává rozporuplná. Země je partnerem Spojených států, zároveň ale z Ruska čerpá rekordní množství ropy. Pětkrát více než před invazí.

Indický premiér Naréndra Módí na konci srpna navštívil Ukrajinu a vyslovil touhu zajistit zemi mír jako „přítel“ a spojenec, uvedla agentura AP. Na začátku července se přitom Módí objímal s Vladimirem Putinem v Moskvě.

Rusko tak nadále získává klíčové zboží ze Západu pomocí Indie, Číny nebo bývalých zemí Sovětského svazu. Do válčící země se tak dostávají americké čipy, telefony nebo motory do letadel.

Sankcím unikají také ruští oligarchové. Web Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) loni v listopadu upozornil, že ruská honorace převedla peníze na Kypr. K převodům docházelo krátce po vypuknutí války na Ukrajině.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Populární běluha Hvaldimir, podezřelá z ruské špionáže, je po smrti. Co se stalo, je záhadou

Tagy: