Ruské oligarchy sankce netrápí. Miliardy si převedli přímo do státu v EU, odhalili novináři

Na Kypru, členské zemi Evropské unie, pomohli hned několika ruským oligarchům odklonit miliardový kapitál, aby se špičky Moskvy vyhnuly západním sankcím. V podrobné analýze na to upozornil web Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ). K převodům docházelo krátce po vypuknutí války na Ukrajině.

Krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu začal Západ uvalovat na Rusko sankce. Doufal, že jejich pomocí zatlačí Kreml ke zdi a ekonomicky ho naprosto paralyzuje.

Na sankčním seznamu USA se letos v dubnu objevila firma se sídlem v ČR kvůli dodávkám pro Rusko, více v reportáži:

Už v polovině letošního roku se ale objevily zprávy, že se Rusku prostřednictvím třetích stran daří nadále dovážet západní zboží. Do válčící země se tak dostávají americké čipy, telefony nebo motory do letadel. S obcházením sankcí mají pomáhat státy i jednotlivé firmy, mezi prostředníky patří například Čína, země bývalého Sovětského svazu, ale i Spojené arabské emiráty.

Nyní se navíc se ukazuje, že západní sankce nedokázaly efektivně potlačit ani aktivity nejvlivnějších ruských oligarchů. V rozsáhlé analýze na to upozornil web Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů. Podle něj má totiž Rusko věrného spojence v srdci Evropské unie – na Kypru.

Pod svícnem je tma

Právě ostrovní stát rozkládající se u břehů Turecka a Sýrie se stal pro ruské peníze tím pravým útočištěm. Vyšetřování ukázalo, že Moskva prohlubuje svůj vliv na Kypru dlouhé roky, což jí po vypuknutí války na Ukrajině přišlo vhod.

„Když Rusové přišli na Kypr, přinesli s sebou nejen ruskou korupci, ale i ruský organizovaný zločin a agenty ruských zpravodajských služeb,“ sdělil pro ICIJ Boris Demaš, ruský občan dlouhodobě žijící na Kypru a kritik vlivu Kremlu.

Nadnárodní korporace a účetní firmy sídlící na Kypru se vrhly na přesouvání miliard oligarchů jen krátce poté, co na tyto významné postavy ruského režimu začal Západ uvalovat sankce. Důležitou roli měl v těchto transferech hrát poradenský gigant PwC, který působí i v Česku.

Investigativní novináři přišli na to, že kyperská pobočka nadnárodní korporace byla napojená na nejméně 12 oligarchů, kteří se stali terčem západních sankcí. List The Guardian s odkazem na analýzu uvedl, že hned 39 klientů PwC Cyprus se ocitlo na sankčním seznamu Spojených států, Velké Británie, Evropské unie nebo Ukrajiny.

Společnost PwC Cyprus měla například pomoci Alexeji Mordašovovi, jednomu z nejbohatších ruských průmyslníků, převést investici ve výši 1,4 miliardy dolarů (32 miliard korun) z jeho jména, aby se vyhnul sankcím EU. K transferu došlo jen pár hodin poté, co Západ oznámil sankce na Mordaševa.

Přibližně ve stejné době pomohla kyperská společnost PwC převést dalších 100 milionů dolarů (2,3 miliardy korun) dvojici ruských oligarchů, které Velká Británie následně prohlásila za součást „spolku vybrané elity“, pomáhajícího Putinovi vést válku proti Ukrajině.

Kyperské ministerstvo financí v souvislosti s převody údajně zahájilo trestní vyšetřování. PwC se ale jakémukoli provinění brání.

„Všechny firmy PwC, včetně PwC Cyprus, berou uplatňování sankcí vůči klientům a sankcí zakazujících poskytování různých odborných služeb velmi vážně. Jak jsme oznámili v březnu 2022 v souvislosti se sankcemi po ruské invazi na Ukrajinu, PwC zavedla politiku, která jde nad rámec zákonných požadavků, a to uplatňování všech sankcí uvalených významnými zeměmi v celé síti PwC bez ohledu na zemi původu sankcí,“ sdělil mluvčí PwC pro The Guardian.

Tagy: