Rusko tu školu navalí, vzkazuje Kolář velvyslanci. Na ambasádě chce učit ukrajinské děti

Ondřej Kolář

Vyjádření ruského velvyslanec při OSN

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se pustil do ruského velvyslance v Praze. Po ambasádě totiž žádá uvolnění nevyužívaných prostor, kde by Kolář rád zřídil školu pro vyučování dětí ukrajinských uprchlíků. Velvyslanectví mu ale vzkázalo, že budova je majetkem Ruské federace a její využití nespadá do Kolářovy kompetence.

„Je mi úplně jedno, co si myslí ruský velvyslanec o mých kompetencích. Jeho země způsobila obří humanitární katastrofu a odsoudili ji v Haagu,“ vzkázal Ondřej Kolář ambasádě Ruské federace, která sídlí na území Prahy 6. Právě tam je Kolář starostou.

„V mé kompetenci je zajistit místa ve školách pro děti, které chtěli jeho krajané zabít. Tu školu prostě navalí,“ dodal Kolář ve svém tweetu. Radnice Prahy 6 dopisem vyzvala ruského velvyslance, aby školu ukrajinským dětem zpřístupnil.

Na Facebooku starosta městské části pokračoval: „Když vidím, jak Rusko „rozhoduje“ v Mariupolu, kde pod jejich raketami umírají nevinní civilisté, bylo by pro pana velvyslance důstojnější, kdyby radši srazil podpatky a tu školu navalil. Jim k ničemu není a těm dětem to hodně pomůže.“

Kolář mimo jiné poukázal na skutečnost, že ruské velvyslanectví v Praze je rozlehlé a disponuje několika budovami, které jsou ale prázdné. Jedná se zejména o školu, kterou ambasáda nevyužívá od vyhoštění části diplomatů po kauze výbuchů muničních skladů ve Vrběticích.

„Budova školy je majetkem Ruské federace. Otázky využívání majetku nespadají do kompetence starosty městské části Praha 6,“ reagovalo podle ČT velvyslanectví.

Tak se do mě pustil ruský velvyslanec, že po nich jako starosta chci, aby uvolnili prázdné prostory jejich školy pro...

Posted by Ondřej Kolář, poslanec z Prahy 6 on Friday, March 18, 2022

Starosta je přesvědčen, že Česká republika by měla řešit vydání i dalších nevyužitých stavení. Ve hře by tak mohla být budova, kterou ambasáda označuje jako pravoslavný chrám. Pražský magistrát také požádal ministerstvo zahraničí, aby s ruským velvyslanectvím vyjednalo uvolnění části parku Stromovka.

Tagy: