Rusko zakázalo vstup do země třem americkým politikům, kteří jsou již po smrti

Sergej Lavrov

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové definitivně dobyli Mariupol poté, co získali pod kontrolu ocelárny Azovstal. Prezident USA Joe Biden podepsal pomoc pro Ukrajinu v hodnotě 40 miliard dolarů. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusové v ukrajinských přístavech dál blokují asi 22 milionů tun obilí. Moskva zakázala vstup do Ruska téměř tisícovce občanů Spojených států. Na seznamu figurují i tři američtí politici, kteří jsou již po smrti.

Rusko v pátek večer oznámilo, že kompletně dobylo ocelárenský komplex Azovstal v Mariupolu. Tím zároveň získalo kontrolu nad celým městem. Azovstal po několik týdnů bránil ukrajinský pluk Azov, jednalo se o poslední baštu odporu ukrajinské obrany v Mariupolu.

Volodymyr Zelenskyj v sobotu také řekl, že by obránci Azovstalu měli být vyměněni za ruské zajatce. Ukrajinský prezident se rovněž vyjádřil k situaci na jihu země, kde okupanti Ukrajince odřízli od moře. Rusko v ukrajinských přístavech blokuje 22 milionů tun obilí, uvedl Zelenskyj.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon o poskytnutí pomoci Ukrajině v objemu téměř 40 miliard dolarů (téměř 933 miliard korun). V sobotu to oznámil Bílý dům. Podle médií jde o největší balík americké zahraniční pomoci za posledních alespoň 20 let.

Rusko zakázalo vstup do země téměř tisícovce amerických občanů, a to včetně prezidenta Joea Bidena, ministra zahraničí Antonyho Blinkena či ministra obrany Lloyda Austina. Na seznamu, který zveřejnilo ruské ministerstvo zahraničí, mimo jiné figurují i tři bývalí senátoři, kteří jsou již po smrti – konkrétně John McCain, Orrin Hatch a Harry Reid.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu telefonicky hovořil s představiteli Švédska a Finska o jejich členství v Severoatlantické alianci, což Ankara zatím odmítá. Švédské premiérce Magdaleně Anderssonové Erdogan řekl, že Turecko chce, aby Stockholm zastavil podporu a dodávky zbraní teroristickým organizacím.

Finský prezident Sauli Niinistö sdělil, že jeho rozhovor s Erdoganem byl otevřený a přímý. Uvedla to agentura Reuters. Turci tvrdí, že Švédsko a Finsko ukrývají osoby napojené na militantní skupinu Strana kurdských pracujících (PKK) a na stoupence Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje z organizování pokusu o státní převrat z roku 2016. PKK označují za teroristickou organizaci i Spojené státy a Evropská unie.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina sankce Rusko Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Azovstal