Visingr: Rusko ztratilo na Ukrajině pětinu své armády. Slováci můžou sehrát důležitou roli

Ukrajinské síly ostřelují ruské pozice na Donbasu (10. 4. 2022)

Expert hodnotí průběh bojů na Ukrajině

Bezpečnostní analytik Lukáš Visingr pro CNN Prima NEWS informoval, že Rusko při válce na Ukrajině ztratilo až 20 procent své veškeré konvenční síly. Záložní technika je pak podle něj ve velmi špatném stavu. Visingr také popsal, jak evropské země pomáhají Ukrajině, zvláštní roli může sehrát Slovensko.

„Podle aktuálních zpráv zpravodajských služeb ztratili Rusové 15 až 20 % své celé bojové síly. To jsou velmi vážné ztráty. Oni se to snaží zalepovat povoláním záložníků a vydáváním techniky ze záložních skladů. Ta technika je ale v mizerném stavu, údajně jen jedno z deseti vozidel je plně schopné provozu,“ přiblížil Visingr pro CNN Prima NEWS.

Podle něj evropské státy výrazně pokročily v intenzitě pomoci směrem k Ukrajině, řada z nich totiž začíná na Ukrajinu dodávat už i těžké zbraně. Příkladem jde Česko, ale i Slovensko nebo Polsko. „Přidávají se i další členové NATO v čele s Velkou Británií, Britové tam začnou dodávat kolová i pásová armádní vozidla. Premiér Johnson také potvrdil, že by Ukrajina mohla dostat protilodní řízené střely a také samohybné houfnice,“ uvedl bezpečnostní analytik.

Slovenská role v konfliktu

O schvalování dodávky zbraní na Ukrajinu se stále rokuje také v Berlíně. „V Německu to blokuje kancléř Olaf Scholz, němečtí Zelení naopak dodávky zbraní do zahraničí podporují, což je něco nevídaného,“ řekl Visingr, podle kterého pokračuje také americká pomoc, která se soustředí především na rakety.

Státy ale nepomáhají jen dodávkami zbraní. Zvláštní roli v pomoci Ukrajině může sehrát Slovensko, jakožto sousední země napadeného státu. „Existuje možnost, že poškozená ukrajinská technika může být opravována na Slovensku,“ zmínil analytik.

Bitva o Donbas

S tím, jak se ruské jednotky stahují ze severu Ukrajiny na východ a na jih, se podle některých expertů schyluje k velké bitvě o Donbas. Něco takového očekává i Visingr.

„Bitva na Donbasu může mít mnohem větší rozměry, Ukrajincům nebude stačit bojovat asymetrickým způsobem, kdy malé skupiny přepadaly zásobovací kolony. Teď se ukáže, jestli Ukrajina zvládne i takový velký boj,“ míní expert. „Záleží, jestli se Rusové budou snažit o obklíčení ukrajinských sil, nebo zda se pokusí je vytlačovat směrem z východu na západ. Snahy Rusů spíše napovídají tomu, že se pokusí Ukrajince obklíčit,“ varoval Visingr.

Tagy: