Čekají nás šokově vysoké ceny energií, řekl Fiala v projevu. Hodlá dostat ČEZ pod kontrolu

Petr Fiala

Mimořádný projev předsedy vlády Petra Fialy

České občany čekají v příštích měsících šokové nárůsty energií, které stát nemůže plošně kompenzovat. V mimořádném projevu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jeho kabinet však podle něj připravuje řadu kroků, které mají zajistit stabilitu a energetickou bezpečnost. Dosáhnout cílů v energetice, tedy především nezávislosti na Rusku, podle něj však potrvá přibližně 2 až 5 let. Přesto předseda vlády občany ubezpečil, že Česká republika bude na příští topnou sezonu připravená.

„Nárůsty cen energií, jež nás čekají v dalších měsících, budou pro mnohé z vás šokem. Stát nemá dostatek peněz na to, aby plošně tento nárůst kompenzoval v plné výši a všem. Žádný evropský stát to nedělá,“ řekl Fiala v projevu s tím, že české občany však nenechají padnout.

V úvodu projevu uvedl, že za problémy s energiemi může z velké části také předchozí vláda Andreje Babiše. „Ještě před pěti lety jsme zhruba čtvrtinu plynu měli zajištěnu z Norska... Minulá vláda neudělala nic pro to, aby tyto dodávky udržela a zajistila tak energetickou bezpečnost České republiky. Naopak dovolila, abychom se v dodávkách plynu stali téměř stoprocentně závislí na Putinově Rusku,“ popsal premiér.

„Přímý důsledek této krátkozraké politiky doléhá na naše domácnosti a firmy právě v těchto měsících. A nejsou to pouze dosud nevídané ceny energií, které začínají zásadně trápit mnohé z vás. Je to reálná hrozba, že Rusko v následujících týdnech či měsících otočí kohoutkem a vypne plyn a ropu, aby nám způsobilo co největší problémy,“ varoval ministerský předseda.

Tři úkoly pro vládu

Česká republika tak podle něj stojí před třemi úkoly, které musí učinit, aby se zbavila hrozby spojené s energetickou závislostí na Rusku. „Musíme zabezpečit dostatek plynu na tuto zimu. Musíme se co nejdříve odstřihnout od Ruska a stát se energeticky suverénním státem. Musíme pomoci lidem a firmám, aby zvládli cenový šok, který nás v souvislosti s energiemi v následujících měsících čeká,“ nastínil cíle své vlády.

Podle premiéra se vládě úspěšně daří například naplňovat zásobníky s plynem. Aktuálně jsou podle něj naplněny ze dvou třetin. „Pokud by tedy došlo v zimě na krizový scénář, budeme schopni, dostatečně a dlouhodobě zabezpečit dodávky do všech českých domácností. To je dobrá zpráva pro nás všechny,“ řekl předseda vlády.

Fiala se dále chlubil, že jeho vláda po letech spustila tendr na dostavbu Dukovan, jedná o rozšíření ropovodu TAL, jenž vede přes Alpy z italského přístavu Terst, a s Poláky dojednala znovunastartování projektu výstavby plynovodu Stork 2.

Snažil se také vysvětlit, proč nemůže nařídit energetickému gigantu ČEZ, aby zlevnil elektřinu. „V ČEZ jsou 30% vlastníkem soukromí akcionáři a ti mají své zájmy chráněné zákony. Zatímco zájmem státu je dostatek energií za přijatelné ceny, zájmem soukromého investora je zisk. A tyto dva přístupy se nyní dostávají do konfliktu. Toto ale chceme změnit. Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny,“ sdělil. Není to však podle něj řešení pro tuto zimu. Bude to proces, jenž chvíli potrvá, ale chceme s tím začít co nejdříve.

Změny však podle něj nebudou okamžité. „Je zřejmé, že výsledky těchto kroků nepocítíme okamžitě. Podle našich rozumných odhadů to potrvá minimálně 2 až 5 let. Mezitím budeme čelit nejen nejistotě dodávek z východu ale zejména vysokým cenám, které jsou výsledkem naší současné závislosti na Putinově Rusku,“ uvedl premiér.

V závěru projevu občany ubezpečil, že vláda je zde od toho, aby občanům v těžkých chvílích nabídla pomocnou ruku. „Věřím, že jsme na druhou polovinu tohoto složitého roku připraveni a že společně vše zvládneme,“ dodal Fiala.

Tagy: