Velitel ho chtěl zabít, tak se Rus vzdal i s tankem. Od Ukrajinců dostal vysokou odměnu

Ruský voják se vzdal ukrajincům a předal jim svůj tank

Reportér CNN Prima NEWS informuje z frontové linie

Člen ruské posádky se vzdal ukrajinskému vojsku a předal mu plně bojeschopný tank. Rozhodl se tak na základě zprávy od ukrajinské vlády nabízející finanční odměnu, zaručení bezpečí a možnost získání ukrajinského občanství po skončení války.

O události informoval na Facebooku poradce ministra vnitra Viktor Andrusiv. „Před pár dny jsem informoval o rozkolech v ruské armádě, nyní je mohu potvrdit,“ řekl s tím, že chtěl k příspěvku přidat video, ale bezpečnostní služby mu to nedoporučily.

Русские сдаются! З технікою Кілька днів назад я написав, що є новини, які остаточно показують злам російської армії....

Posted by Victor Andrusiv on Tuesday, March 22, 2022

„Ruský voják nám předal svůj tank výměnou za odměnu,“ sdělil poradce. V posledních týdnech totiž národní policie identifikovala telefonní čísla používaná ruskými vojáky. Na ně jsou pak rozesílány zprávy s informacemi, jak se mohou Rusové vzdát a předat svoji obrněnou techniku, uvádí web ukrinform.net.

„Voják jménem Miša nám zavolal před několika dny. Informaci o něm jsme předali vojenské rozvědce a bylo určeno místo setkání. Když se přiblížil, dron prozkoumal oblast, abychom se ujistili, že nejde o léčku. Poté ho naše speciální jednotky zadržely,“ popsal průběh operace Andrusiv.

Následně se ukázalo, že členové posádky utekli domů a nechali Mishu osamoceného. „Neviděl smysl pokračovat v boji,“ dodal poradce. Ruský voják uvedl, že se nemohl vrátit domů, protože mu velitelé vyhrožovali zabitím a chtěli ho zapsat jako ztrátu v boji.

„Mísha řekl, že jim prakticky došly zásoby jídla a že vedení jejich jednotky bylo chaotické,“ řekl Andrusiv a dodal, že míra demoralizace ruských vojáků je obrovská.

Za to, že se vzdal, prý Misha po skončení války dostane 10 tisíc dolarů a také možnost požádat o občanství. „Až do konce války bude bydlet na pohodlném místě vybaveném základními potřebami, jako je televize, telefon, kuchyň a sprcha,“ upřesnil ministrův poradce.

Tagy: