Ruský vztek kvůli odebranému MS v hokeji: Ližte dál zadek Americe, nadává federaci ikona

Vladimir Putin je vášnivým hokejistou. Proto i pro něj musí být těžké vstřebávat to, že příští rok se nebude konat šampionát v Petrohradě.

Pomohou protiruské sankce?

Možná zatím nejvýraznější sportovní sankce kvůli invazi na Ukrajině dopadla na Rusko – přišlo o pořadatelství mistrovství světa v hokeji, které měl příští rok hostit Petrohrad. Pro šampionát dokonce vyrůstala zbrusu nová hala. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) sice rozhodla pozdě, ale přece. A v zemi Vladimira Putina to způsobilo značný vztek.

„Stejně jako v případě juniorského mistrovství Rada vyjádřila značné obavy ohledně bezpečného pohybu hráčů a funkcionářů při cestě do Ruska, z Ruska a v rámci Ruska,“ uvedli představitelé IIHF v týdnu na oficiálním webu k tomu, že země přijde o prestižní událost.

Nepadlo ani slovo o válce na Ukrajině, což mnohým přišlo alibistické. Ale hlavní byl verdikt, který se zdál být od prvního dne války nevyhnutelný. Přesto hokejová federace váhala dva měsíce. Rusko dlouho žilo v aspoň malé naději, že by přece jen mohl šampionát klapnout.

I přes to, že si režim Vladimira Putina už musí zvykat na sportovní izolaci, která se při zabíjení ukrajinských civilistů jeví jako zcela pochopitelná, z Ruska se ohledně odebrání pořadatelství šampionátu valí obrovská nespokojenost.

„Nebyl jsem překvapen, když jsem se dozvěděl o rozhodnutí IIHF. Dalo se to očekávat,“ podotkl pro ruskou televizi Match TV 63letý Alexandr Koževnikov, bývalý útočník Sovětského svazu, kterému pomohl ke dvěma olympijským zlatům a titulu mistrů světa.

„Darebáci. Neví, jak se to má dělat. IIHF nestaví sport na první místo, klíčové jsou pro ni politické hry a touha potěšit naše nepřátele. Ližte si Americe p*del dál. Turnaj je vůbec nezajímá. Opravdu si myslí, že všechna tato podlá rozhodnutí proti našim sportovcům mohou něčemu pomoct?“ dodala někdejší opora Spartaku nebo jiného moskevského týmu Křídla Sovětů.

Aspoň aréna nám zůstane

Odlišný názor podle očekávání nemá ani Vjačeslav Fetisov, jedna z největších ikon sovětského – respektive ruského – hokeje. „Mám být z tohoto rozhodnutí překvapený? Je ostuda, že nový prezident IIHF byl vybrán v Petrohradu. Nebyla to dobrá volba,“ řekl pro web championat.ru muž, který si v závěrečné fázi kariéry zahrál NHL za New Jersey Devils a Detroit Red Wings. Zmiňoval přitom okolnosti loňského zvolení Luca Tardiffa do čela nejvyššího hokejového orgánu.

„Viděl (Tardiff), že se staví, jeden z největších paláců na světě. No, alespoň že nám aréna zůstane,“ podotkl dále Fetison k tomu, že v souvislosti s teď už zrušeným šampionátem v Petrohradě vyrůstá nová hala.

Lze jen spekulovat, jestli by pořadatelství stále nezůstávalo v rukách Ruska, pokud by IIHF nadále šéfoval René Fasel. Tento funkcionář je známý pro vřelé vztahy s Putinem a před několika týdny – už po začátku války – začal pracovat pro ruskou ligu KHL.

Zatím není jasné, kde MS v hokeji 2023 najde náhradní domov. Rozhodne se až během letošního mistrovství ve Finsku. Také to bylo mimochodem ovlivněno válkou na Ukrajině. A nejen tak, že se na něm ruská reprezentace nepředstaví. Jedním z dějišť měla být známá hala Hartwall Arena pro více než 13 tisíc fanoušků. Jenže vzhledem k tomu, že je ve vlastnictví ruských podnikatelů, byla dotčená část šampionátu přestěhovaná na menší stadion Helsinki Ice Hall.

Tagy: