Ničivá síla rakety. Reportér v Kramatorsku natočil mohutnou explozi u projíždějícího auta

Reportér Marcin Wyrwał natočil explozi u náměstí v Kramatorsku. (15. července 2022)

Reportér Marcin Wyrwał natočil explozi u náměstí v Kramatorsku

Ať už jsou ruské útoky na civilní ukrajinské cíle úmyslné, či nikoliv, dávají tamnímu obyvatelstvu jasný vzkaz. Že Ukrajinci nejsou nikde v bezpečí. V pátek večer jedna z raket dopadla přímo na Hlavní náměstí v centru Kramatorsku. Vybuchla až několik vteřin po dopadu. Masivní explozi natočil polský reportér Marcin Wyrwał, který měl původně na jinak klidném místě vystoupit do televize.

„Každý válečný reportér podvědomě sní o nafilmování výbuchu. Když se to ale opravdu stane, zjistí, že to opravdu nechtěl. Je jen rád, že to má za sebou,“ komentoval později Wyrwał na Twitteru. Ze záběrů, které pořídil, je patrné, že ruská bomba nevybuchla hned po dopadu.

Několik vteřin pouze hořela. Mezitím kolem ní projížděl tamní řidič taxíku. Poté, co dohořel raketový motor, došlo k obrovské explozi. Výbuch způsobil na místě – kterému se paradoxně přezdívá „náměstí míru“ – totální chaos. Právě fakt, že raketa vybuchla později, mohl mít fatální následky. Naštěstí se k ní za tu chvíli nikdo nepřiblížil natolik, aby mu exploze nějak více uškodila.

Díky tomu tak s největší pravděpodobností nikdo nebyl zraněn. „Ptáte se, proč řidič jel směrem k hořícímu projektilu? Myslel si, že bomba vybuchla slabě už po dopadu, mimochodem já také. Taxikář naštěstí přežil. Byl v šoku, jinak se mu ale nic nestalo,“ konstatoval polský reportér. Není jasné, zda zpožděný výbuch spočíval v technické vadě, nebo v ruském záměru.

Podobnou taktiku „dodatečné exploze“ využívají například někteří islámští teroristé, aby při svých útocích zabili více lidí. „Ten útok nelze rozeznat od úderů běžných teroristů. Vybuchující bomby v nemocnicích, na náměstích, školách a v nákupních centrech,“ komentoval útok politický analytik a portugalský exministr pro Evropu Bruno Maçães.

Zdá se, že ruských útoků na ukrajinské civilní cíle v poslední době přibývá. Jen za pátek Rusové zdemolovali dvě největší univerzity v Mykolajivu a dvě další školy v Charkově. Ten samý den si raketový útok na Dnipro vyžádal minimálně tři úmrtí, informoval tamní gubernátor.

Ve čtvrtek v ukrajinském městě Vinnycja po zásahu raket s plochou dráhou letu zemřelo nejméně 23 lidí včetně tří dětí. Ukrajinská armáda útok opět připisuje ruským silám, které vypálily rakety Kalibr z ponorek v Černém moři.

V případě východoukrajinského Kramatorsku stojí za zmínku připomenout ruský útok za začátku dubna, kdy rakety zasáhly tamější vlakové nádraží, které civilisté využívali k evakuaci. Zemřelo více než 50 lidí.

V Kramatorsku, který měl před vypuknutím ruské invaze skoro 200 tisíc obyvatel, nyní žije zhruba jedna pětina původních rezidentů. Podle Wyrwała se Moskva podobnými útoky snaží z východu Ukrajiny vyhnat co nejvíce lidí, aby si mohla Donbas jednodušeji podmanit.

Tagy: