Udeřte na ně ještě tvrději, rozkázal Šojgu ruským jednotkám při návštěvě východní Ukrajiny

Sergej Šojgu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě jednotek bojujících na východě Ukrajiny nařídil, aby zesílily útoky proti ukrajinské armádě. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Vojáci mají podle Šojgua zabránit tomu, aby Ukrajinci podnikali velké raketové a dělostřelecké útoky na civilní infrastrukturu v Ruskem okupovaných částech Donbasu i jinde.

Šojgu se sešel s vojenskými veliteli, kteří ho informovali o vývoji na frontě a zúčastnil se předání vyznamenání vojákům, uvedl resort obrany podle ruských agentur. Neupřesnil však, kdy přesně se jeho šéf na východ Ukrajiny vypravil.

Ruská média připomínají, že Šojgu se naposledy na inspekci jednotek podílejících se na „speciální vojenské operaci“, jak Rusko invazi na Ukrajinu nazývá, vydal koncem června.

Britské ministerstvo obrany v sobotu s odvoláním na vojenskou rozvědku upozornilo, že Rusko „předčasně a nepravdivě“ informuje o svých úspěších na bojišti. „Děje se to částečně ve snaze předvést úspěchy před domácím publikem a posílit morálku válčících vojáků,“ uvedl úřad na Twitteru.

Ruské útoky mohou zesílit, varují Američané

Ruské síly za poslední den podnikly omezené pozemní útoky v oblasti Slovjansku, Siversku, dálnice mezi Bachmutem a Lysyčanskem, který Rusové už ovládli, a na jihozápad od Doněcku, uvedl v sobotu americký Institut pro výzkum války (ISW).

Jde podle něho stále o malé a do velké míry neúspěšné ofenzivy, nicméně mohou naznačovat, že Rusové se pokoušejí v Donbasu obnovit útočné operace. Pokud tomu tak je, Rusové útoky zřejmě v nejbližších třech dnech zesílí. Před zahájením velké ofenzivy mohou udělat opět několikadenní přestávku, protože nynější desetidenní pauza nebyla dostatečně dlouhá pro obnovu sil.

Oděsa, největší přístav na Ukrajině, se v sobotu stala terčem raketového útoku, podle místních úřadů zasáhl civilní objekt, konkrétně skladiště. Na místě vypukl požár. Na záběrech z místa stoupá k nebi sloup hustého dýmu. Oběti hlášeny nejsou. Ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly útočily bombardéry Tu-95.

V městečku Čuhujiv nedaleko Charkova ruská raketa zasáhla dvoupodlažní obytný dům. Podle místního gubernátora Oleha Syněhubova si útok vyžádal nejméně tři oběti, napsala agentura Unian. Tři lidé skončili ze zraněními v nemocnici, doplnil gubernátor. Dříve Unian informovala, že záchranáři z trosek vyprostili těla dvou lidí, muže a ženy, a pátrají po dalších případných obětech.

V Nikopolu v Dněpropetrovské oblasti ostřelování z raketometů Grad zabilo dva lidi, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda místní gubernátor Valentyn Rezničenko. Jedna žena z Nikopolu skončila se středně vážnými zraněními v nemocnici. Podle Unian Rusové ve městě ostřelovali infrastrukturu, přitom ale zasáhli i obytné domy.

Na 24 se zvýšil počet potvrzených obětí čtvrtečního raketového útoku ruských sil na město Vinnycja, informoval tamní gubernátor Serhij Borzov. V pátek ukrajinské úřady hovořily o 23 mrtvých. Zranění podle Borzova utrpělo 68 lidí.

Ministerstvo obrany v Moskvě v sobotu také uvedlo, že ruské síly zničily v ukrajinském městě Dnipro továrnu, kde se vyráběly součásti pro taktické balistické rakety krátkého dosahu Točka. Podle ukrajinské strany si noční útok na blíže neupřesněný průmyslový závod vyžádal tři lidské životy a 15 zraněných.

Mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov dále řekl, že ruští vojáci také sestřelili i tři ukrajinská letadla a dva vrtulníky.

Tagy: