Rusové do Chersonu dováží herce z Krymu. Místní se nechtějí účastnit propagandy

Ruští okupanti v Chersonu, 7. března 2022

Válka na Ukrajině (6.5.2022 8:00)

Rusko se na jihu Ukrajiny snaží legitimizovat svou kontrolu nad okupovaným územím. Jako příklad může posloužit Cherson, což je jediné větší ukrajinské město, které Rusové od únorového začátku invaze kompletně ovládli. Podle tamních úřadů jede prokremelská propaganda v tomto regionu na plné obrátky. Rusové mají využívat i herce, které do Chersonské oblasti dováží z Krymu.

„Situace v Chersonu je velmi obtížná. Rusové tu jedou slogany, písně a tance. Jsou nuceni dovážet herce z Krymu nebo jiných regionů, protože chersonští umělci nesouhlasí s účastí na těchto ruských propagandistických fantasmagoriích,“ řekl podle agentury Unian předseda tamní regionální rady Oleksandr Samoilenko.

Podle něj stupňující se snaha okupantů vyvolávat v Chersonu a jeho okolí proruské nálady souvisí s oslavami 9. května. Tento den si Rusové připomínají jako Den vítězství nad nacistickým Německem. Podle Samoilenka okupanti dosahují svých propagandistických cílů pomocí úplatků či výhrůžek.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson je tak jediné větší ukrajinské město, nad nímž mají okupanti kompletní kontrolu. Západ se obává, že Kreml bude usilovat o vyhlášení loutkové proruské republiky na území Chersonu, stejně jako to zařídil v Doněcké a Luhanské oblasti.

V médiích se v posledních týdnech šířily zprávy o tom, že Rusové v Chersonu a jeho okolí mimo jiné pálili ukrajinské knihy a odpojili místní obyvatele od internetu. Rovněž prý chtějí zavést rubl jako standardní měnu.

Ukrajinská armáda dělá vše pro to, aby okupovaný Cherson ze spárů agresora vysvobodila. Za poslední dny se jí povedlo získat kontrolu nad některými pozicemi právě mezi Chersonskou a Mykolajivskou oblastí.

Tagy: