Rusové jsou hluší k jakékoliv racionalitě. Zelenskyj po útocích vyslal vzkaz

Ruský voják vede ukrajinské válečné zajatce.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruská armáda se dál snaží zcela obsadit Severodoněck, uvádí Kyjev. Útokům nadále čelí také Charkov a jeho okolí. Jen za úterý zemřelo v Charkovské oblasti kvůli ruskému ostřelování 15 civilistů, oznámil tamní gubernátor. Prezident Zelenskyj po útocích vyslal jasný vzkaz. Moskva vede s Vilniusem diplomatický spor kvůli rozhodnutí Litvy omezit přepravu zboží pro Kaliningrad.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Na Donbasu pokračují intenzivní boje. Ruská armáda používá velké množství dělostřelectva. Boje zuří hlavně u měst Severodoněck, Lysyčansk, Avdijivka nebo Krasnohorivka. Ukrajincům se ale v mnoha případech daří postup okupantů odrážet.

Útokům nadále čelí také Charkov a jeho okolí. Jen za úterý zemřelo v Charkovské oblasti kvůli ruskému ostřelování 15 civilistů, uvedl večer oblastní gubernátor Oleh Syněhubov. Dalších 15 lidí je podle něj zraněných.

Po útocích vyslal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj jasný vzkaz. Ve svém pravidelném projevu oznámil, že ostřelování je brutální a cynické. „V Charkovské oblasti dochází k brutálnímu a cynickému ruskému dělostřeleckému ostřelování. Okupantům to nic nedá, ale ruská armáda je hluchá k jakékoli racionalitě. Prostě ničí, prostě zabíjí – tím dává svému velení najevo, že nestojí na svém místě,“ vzkázal.

Asi 100 tisíc obyvatel okupovaného Mariupolu, kteří zůstali ve městě, je na hranici smrti kvůli nedostatku vody, uvedl starosta Vadym Bojčenko. Rusové podle něj vodu vydávají jednou týdně. Ukrajinští představitelé Mariupolu, který v květnu ovládly ruské síly, již dříve upozorňovali, že zásobování vodou ve městě je přerušeno. Problém je prý také s dodávkami jídla.

Německý kancléř Olaf Scholz označil protiruské sankce za sice bolestivé pro Německo, ale za správné a fungující. Ukrajině slíbil podporu, dokud to bude nutné. Rusko bude dál posilovat své ozbrojené síly, zařadí do výzbroje nové zbraně, řekl Putin. Připustil potíže, ale zdůraznil, že je Rusko překoná.

Moskva rychle odpoví na rozhodnutí Litvy omezit přepravu zboží pro Kaliningradskou oblast, uvedl podle agentury Interfax tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Litevci viní z porušování mezinárodního práva.

Tagy:
válka Vladimir Putin Instagram Facebook Rusko Donbas Kyjev Mariupol Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Lysyčansk