Rusové mají hodně mužů, ale i mrtvol. Voják popsal „mistrovský“ postup Ukrajinců na Donbase

Ukrajinské jednotky pokračují v protiútoku na okolí města Kreminna, které je klíčovým logistickým bodem Luhanské oblasti. Záda vojákům kryjí jednotky dělostřelectva. Právě ony hojně využívají také zbraně dodané západními partnery včetně třeba Polska.

Zbraně dodané Západem pomáhají třeba v Luhanské oblasti, kde se ukrajinské síly snaží získat obce Svatove a Kremmina. Druhé jmenované město je klíčovým logistickým bodem této oblasti na severovýchodě Ukrajiny.

„Samohybná houfnice Krab vyrobená v Polsku cílí na oblast obce Svatove a vede protiútok. Byla tam totiž zaznamenána ruská samohybná děla 2S19. Snaží se je potlačit,“ popisuje situaci na frontě reportér Current Time Andrij Kuzanov.

Dělostřelecká podpora zvyšuje šance ukrajinských jednotek na postup. „Naši chlapci se teď pokoušejí prolomit v některých oblastech obranu ruských sil. My jim poskytujeme podporu,“ říká ukrajinský voják Artem.

Nemají technologickou převahu

Ruské jednotky jsou v oblasti údajně zakopané, ale podle ukrajinských vojáků není nepřítel příliš úspěšný ve využívání své palebné síly. „Podle našich dat doplňují ruské síly téměř každou noc nové brance. Prostě je hodí na bitevní pole, nemají žádnou technologickou převahu,“ pokračuje Artem.

A boj je nelítostný. „Co se týče lidí, mají jich hodně – a taky hodně mrtvol. Řekněme, že oni bitevní pole prostě zaplňují svými těly, abychom nemohli pokročit. Ale naši chlapci postupují chytře, přímo mistrovsky,“ chválí ukrajinský voják.

Zbraně ze Západu pomáhají ukrajinským jednotkám zůstat v pozici útočníka. „Nepřítel je neustále pod palbou. Jsou pod permanentním tlakem, takže jejich pokusy podniknout protiútok nejsou úspěšné. Zbraně našich západních partnerů fungují velmi dobře a dokážou nepřítele přesně vyřadit. Jsou velmi účinné,“ tvrdí ukrajinský voják Stěpan. Kyjev prosí své západní partnery o dodávky pokročilejších zbraní včetně moderních tanků.

Tagy:
Polsko zahraničí Ukrajina Kyjev boje válka na Ukrajině Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu Kreminna válka Svatove