Rusové na Ukrajině zastavují palbu. Umožní průchod humanitárními koridory

Ruská armáda v pátek od 8:00 středoevropského času vyhlásila klid zbraní u východoukrajinských měst Mariupol a Volnovacha. Moskva tak umožní civilistům odejít z oblastí, které její vojáci obklíčili. Místní úřady chtějí humanitárních koridorů využít pro dodávky jídla nebo léků. Kyjev s jejich vznikem souhlasí, řekl podle agentury TASS zástupce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Zástupci městské správy Mariupolu uvedli, že civilisté budou z města moci odcházet mezi 10:00 a 15:00 SEČ. Bezpečná cesta povede směrem na severozápad do Záporoží. Shoda na ustavení humanitárních koridorů byla jediným výsledkem čtvrtečního druhého kola jednání ukrajinských a ruských vyjednavačů.

Ruské jednotky Mariupol od začátku invaze obklíčily a starosta města Vadym Bojčenko v pátek varoval, že ve městě není voda, teplo ani elektřina a že docházejí zásoby jídla. Vznik humanitárního koridoru podle něho poskytne příležitost k opravám důležité infrastruktury, jako jsou mobilní sítě nebo rozvody elektřiny a vody.

„Také bude možné zajistit pro Mariupol potraviny a nejdůležitějšími léky,“ řekl v sobotu na Telegramu. V Mariupolu žije asi 400 000 obyvatel, ve Volnovaše, která leží severně od tohoto přístavu, asi 22 000.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko podle agentury Unian řekl, že Kyjev zatím nedostal od Moskvy bezpečnostní garance pro humanitární koridory.

Zvláštní vojenská operace

Rusko zahájilo minulý čtvrtek na Ukrajinu rozsáhlou invazi, kterou Moskva nazývá „zvláštní vojenskou operací“. Ruská armáda tvrdí, že při útocích na ukrajinská města míří jen na vojenské cíle navzdory rozsáhlým svědectvím o útocích na obytné budovy a jinou civilní infrastrukturu.

Ruský prezident Vladimir Putin podle Berlína v pátečním telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem řekl, že se další kolo přímých jednání mezi Moskvou a Kyjevem možná uskuteční o víkendu. Přesný termín případných rozhovorů je zatím nejasný.

Tagy: