Rusové našli způsob, jak obejít zákaz Facebooku či Instagramu. Píšou tam i proti válce

Žena na sociálních sítích

Rusko vypnulo Instagram

Rusko již v prvních týdnech války znemožnilo svým občanům přístup na některé celosvětové sociální sítě, jako jsou Facebook či Instagram. Přesto někteří Rusové nalezli způsob, jak zákaz obejít a na sociální sítě přispívat i nadále. Někteří z nich se nebojí ani protiválečných příspěvků.

„Mám zlomené srdce při pohledu na válečné zločiny Ruska. Tolik utrpení, smrti a bolesti, a to vše ve jménu jednoho psychopata, který má přístup k nukleárním zbraním. Nesnáším, co má země provádí lidem v Rusku i mimo něj. Je mi líto, že to musím říci, ale Rusko mu být zastaveno,“ napsala v angličtině na Facebook Daria S. z Petrohradu poté, co vyšly najevo informace o masakru v ukrajinském městě Buča.

Ruská vláda přitom svým občanům již počátkem března zamezila přístup na sociální sítě, jako je právě Facebook či Instagram. Redakce CNN Prima NEWS proto kontaktovala Dariu s dotazem, jak tedy může nadále na sociální sítě přispívat. „Přes VPN se zatím ještě můžu připojit,“ reagovala bývalá studenta Univerzity Karlovy v Praze.

VPN představuje zkratku pro virtuální privátní síť. Tento nástroj vytváří bezpečné a šifrované připojení na méně zabezpečených sítích a díky tomu poskytuje službu umožňující skrýt IP adresu uživatele, čímž se lze vyhnout cenzuře či sledování a vyhnout se blokaci dané země.

Přestože Daria píše otevřeně proti ruskému režimu, má samozřejmě obavy z možného postihu. „Vždy když mluvíte otevřeně proti válce nebo režimu, musíte se bát toho, kdo to čte, koho máte mezi followery a koho mezi přáteli,“ sdělila pro CNN Prima NEWS.

Upozornila navíc, že informace o válce v Rusku zprostředkovávají i skupinové chaty. Také v tomto případě však existuje určité riziko. „Pokud vám policie během prohlídky zkonfiskuje mobil a notebook, tak všechno co tam máte, tedy chaty, e-maily, soubory, může být důvodem k potrestání,“ doplnila Daria.

Tagy: