Příběhy ruských liberálních novinářů: Do Ruska se nevrátím, bojím se ale o své rodiče

Demonstrace v Moskvě, 26. února

Rusko: Zatýkání na protiválečných demonstracích

Řada svobodomyslných novinářů, kteří působí v Rusku, se rozhodla zemi opustit a žádá o azyl v některé z evropských zemí. Tito lidé mimo jiné pro nejistou budoucnost na Západě riskují, že už nikdy neuvidí své rodiče. Jiní novináři zase varují před ostrakizací všech Rusů. Upozorňují, že doma je považují za zrádce a ve světě jsou často všichni Rusové považováni za okupanty. Je proto potřeba, aby lidé rozlišovali mezi Ruskem a Putinovým režimem.

S prosbou, aby lidé rozlišovali mezi Rusy a jejich prezidentem Vladimirem Putinem, vystoupil v úterý v Praze na tiskové konferenci ruský disident, novinář a dramatik Viktor Šenderovič. Ten už dva měsíce v Rusku nebyl. „Je tam proti mě vedeno trestní stíhání a ani nevím, kdy se budu moci vrátit. Byli jsme první obětí režimu. Desítky tisíc kamarádů, přátel, známých prošly za Putina vězením, mnozí moji přátelé byli zabiti, už to jsou desítky. Bohužel jsme ho (Putina) nedokázali zastavit,“ přiblížil svůj příběh.

Přítel několika zavražděných politických aktivistů jako třeba Anny Politkovské nebo Borise Němcova přijel do ČR na premiéru filmu natočeného podle jeho divadelní hry Vidět Salisbury. Šenderovič byl také spolupracovník rozhlasové stanice Echo Moskvy, která byla před několika dny v Rusku stejně jako mnoho dalších médií zakázaná.

Zakázaná média

O stavu ruské mediální scény v době války se v minulém týdnu zmiňovala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Ruska Daria S. „Svobodnější média jako Echo Moskvy, TV Rain či Current Time mají pozastavenou činnost... Některá další média jako třeba Vogue Russia píšou spíše o panických atakách a meditacích. Podle nějakých nařízení nesměji naši novináři říkat konfliktu válka, mají psát operace nebo něco takového,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS Ruska, která vystudovala Univerzitu Karlovu.

Přitom zmínila osud jednoho ze svých přátel, který jako novinář z Ruska utekl. „Pracuje pro TV Rain. Ještě před válkou opustil Rusko a odjel na Ukrajinu, protože tam má kamarády. Teď je v Moldavsku v hostelu a chce žádat o azyl,“ doplnila.

Útěk jako z filmu

Zmíněný novinář se jmenuje Oleg Sokolenko a kromě TV Rain pracoval také například jako korespondent pro ruský Forbes a jeho útěk z domoviny jakoby vypadl z hollywoodského trháku. Postupně se dostal z Ukrajiny přes Moldavsko a Rumunsko až do Německa.

Svůj strastiplný útěk z vlasti popisuje postupně na svém facebookovém profilu. „Malá ubytovna v Kišiněvě, kde žiji, je plná uprchlíků z Oděsy. Většinou jsou to mladí muži a ženy. Chtějí jít dál, žádat o azyl a pracovat v Německu nebo v Polsku,“ popsal Oleg 26. února, když byl v Moldavsku.

🛌 Маленький хостел в Кишинёве, в котором я живу, забит беженцами из Одессы. В основном это молодые парни и девушки....

Posted by Oleg Sokolenko on Saturday, February 26, 2022

Jeho cesta však pokračovala dále do Rumunka. „Byl jsem zde umístěn zdarma v přijímacím středisku pro uprchlíky. Rumunští pohraničníci s porozuměním naslouchali mému zmatenému vyprávění o tom, kdo jsem, co dělám a proč se nechci vrátit do Ruska – Ach, opozice! – řekli a dali mi razítko na zahraniční vízum s označením R – uprchlík,“ popsal 3. března. „Můj ruský pas nikomu nevadil. „Neboj, není to tvoje chyba,“ řekl dobrovolník, který mě svezl svým autem. Toto je naše společná katastrofa,“ doplnil.

🇷🇴 Друзья, я в Румынии. Меня тут бесплатно разместили в центре приема беженцев. Румынские пограничники с пониманием...

Posted by Oleg Sokolenko on Wednesday, March 2, 2022

V pondělí 7. března se přihlásil z Berlína. „Bál jsem se, že mě nevpustí do Schengenu, protože nemám vízum. Ale maďarští pohraničníci se podívali na mé ukrajinské povolení k pobytu a bez otázek mi dali správné razítko. Nadále obdivuji laskavost a vstřícnost lidí. Dobrovolníci v Rumunsku mi pomohli se slevou koupit jízdenku na autobus. Cestou nás také v restauraci u silnice zdarma nakrmili výbornou polévkou a obdarovali nás německými SIM kartami,“ popsal Oleg svou cestu do Německa.

Teď však podle něj nastává velká nejistota. Bojí se především o svou rodinu v Rusku. „Zůstanu tady nějakou dobu s přáteli a přemýšlím, co dál. Nechci se vracet do Ruska. Mám nějaký plán a jsou lidé, kteří jsou připraveni mi pomoci. Cítím se špatně jen proto, že jsem nechal rodiče v Rusku,“ doplnil ruský novinář na Facebooku.

🇩🇪 Всего 31 час езды на автобусе с беженцами, и я в Берлине. Отоспался, гуляю по центру города. Тут всё больше и...

Posted by Oleg Sokolenko on Monday, March 7, 2022

Doma zrádci, ve světě okupanti

Řada novinářů se bojí ostrakizace ve světě jen proto, že jsou Rusové. Příběh šéfredaktorky Echa Moskvy Tatiany Felgengauer připomněla pražská radní Hana Marvanová: „Je to velmi zvláštní, protože když zůstanu tady v Moskvě, vím, že jsem nepřítel státu a vlády a prezidenta… Ale když zemi opustím, budu pro mnohé lidi okupant, agresor a také nepřítel, protože jsem Ruska. Co je pro mě tedy lepší? Nemám na výběr, jsem nepřítel pro každého. Pro celý svět i pro svoji zemi,“ citovala Marvanová z rozhovoru novinářky pro Seznam Zprávy.

Tagy: