Rusové parodují vzkaz vítěze Eurovize, napsali jej na bomby. Sami však jeden dostali

V sobotu večer si Ukrajina připsala vítězství, bylo to ale pouze na poli kulturním. Skupina Kalush Orchestra svou písní Stefania ovládla soutěž Eurovize. Všem divákům následně poslali její členové vzkaz: „Pomozte Mariupolu, pomozte Azovstalu. Právě teď!“ Tato výzva se poté objevila na ruských bombách, informoval poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko.

S rukou na srdci se členové etnofolkové ukrajinské kapely postavili na pódium jako vítězové a pronesli jasný vzkaz: „Pomozte Mariupolu, pomozte Azovstalu. Právě teď!“ Za své krátké ale výstižné poselství sklidili v sále plném diváků ohromný potlesk a výkřiky podpory.

Skupina k písni Stefania, se kterou soutěž ovládla, vydala oficiální videoklip, který natočila ve městech Ukrajiny poté, co je opustili ruští okupanti. Emotivní snímek je věnován všem matkám, které válkou procházejí.

Jenže slova, která měla motivovat zejména spojence, si Rusové vyložili po svém, stejně jako vítězství Ukrajiny v soutěži. Stejná slova, která pronesl člen Kalush Orchestra, se totiž objevila na jejich bombách, píše agentura Ukrinform. Jednalo se o anglický přepis poselství. Na jiných pumách se objevily vzkazy v ruštině, které cynicky vzkazují, že budou svrženy na Azovstal, jak „Kalusha vyzývala“.

„Toto je reakce ruské armády na naše vítězství na Eurovizi 2022. A tato reakce je šťastně podporována obyvatelstvem dílčího impéria,“ napsal poradce mariupolského starosty Andrjuščenko na Telegramu. Právě on na fotografie upozornil.

Odplata za MH17

Sami Rusové ale také jeden vzkaz dostali, a to z Nizozemska. Tam na střely, které země věnovala Ukrajině, napsali jednoduché poselství: „Odplata za MH17.“

V roce 2014 sestřelil pravděpodobně ruský BUK let MH17 z Amsterodamu do Kaula Lumpu. Na palubě bylo 298 cestujících, všichni zemřeli. Většinu z nich tvořili právě Nizozemci. Země tvrdí, že raketa byla odpálena z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Rusko svou účast popírá a odmítá zaplatit odškodné, připomněla běloruská opoziční televize Nexta.

Tagy:
válka bomba soutěž Ukrajina Amsterdam vzkaz Rusko skupina Mariupol střela Ozbrojené síly Ruské federace Eurovision Song Contest Azovstal Let Malaysia Airlines 17