Další rána pro Putina a ruskou armádu. Ukrajinci zabili už devátého plukovníka

Padlý ruský důstojník byl velitelem tankového pluku.

Armáda Vladimira Putina přišla během války na Ukrajině už o devátého plukovníka. O úmrtí velitele tankového pluku Alexandera Bespalova informoval bez dalších podrobností web 74.ru. Nositel řádu Rudý prapor je podle ukrajinské armády jedním z 19 tisíců ruských vojáků, kteří při invazi padli.

Jen dva dny před tím mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov přiznal, že jeho země na Ukrajině utrpěla značné ztráty. A Kreml může v bolavých počtech pokračovat. Jedním z padlých vojáků při přepadení sousední země je nově i metály ověšený velitel tankového pluku Alexander Bespalov.

Moskva tak na Ukrajině přišla už o devátého plukovníka.

Ruská vojska se v týdnu stáhla z oblastí kolem Kyjeva, podle všeho se chce soustředit především na boje o východ země. V místech, která ještě nedávno držela, po sobě zanechala spoušť, masové hroby civilistů a svědectví o nelidském mučení a bezpočtu utrpení.

Ukrajinci ale nalézají i mnoho mrtvol ruských vojáků. Podle informací ukrajinské armády jich při bojích mělo padnout už 19 tisíc. Zatímco spousta z nich zde byla svými krajany ponechána napospas, ostatky 42letého plukovníka Bespalova se dostaly do vlasti, kde byly řádně pohřbeny.

Pro obránce napadené země je eliminování velitele 59. tankového pluku další významný úspěch, už v týdnu oznámili i zabití plukovníka Denise Kurila z 200. samostatné motostřelecké brigády. Zemřel v bojích u Charkova, kde vedl útok.

V ostře sledovaném konfliktu neumírají jen plukovníci, ale i vyšší šarže. Kreml na počátku války povolal do války dvacet generálů, sedm z nich je dnes podle Ukrajiny po smrti. To je více než v 80. letech během sovětské války v Afghánistánu, kde celkový počet mrtvých generálů vystoupal na pět.

Na Ukrajině jde navíc o klíčové postavy s bohatou vojenskou historií a zkušenostmi. Dlouhé řady zabitých ruských vojenských vůdců podle expertů prozrazují chybnou taktiku Kremlu při brutální invazi.

Oficiální ruská média i nadále nemluví o válce, ale o speciální vojenské operaci. Neustále zdůrazňují, že je úspěšná. Západní zpravodajské služby ovšem odhadují, že na Ukrajině umírá zhruba tisíc Rusů každý den. Je zřejmé, že s podobným scénářem svého tažení Putin nepočítal.

Tagy: