CNN o kruté realitě fronty: Rusové se nestarají o své padlé, někde je požírají psi

Válka na Ukrajině si vyžádala již tisíce obětí.

Válka na Ukrajině 25.3.2022

Válka na Ukrajině si vyžádala už tisíce obětí na ruské i ukrajinské straně, mezi vojáky i civilisty. A další takřka s jistotou přibydou. S tím vyvstává nový problém. Na ukrajinské půdě se hromadí mrtvoly ruských vojáků, které jejich armáda nezvládá vyzvedávat a náležitě se o ně postarat. Ostatky útočníků jsou tak mnohdy zodpovědností obyvatel Ukrajiny. Nejsme zvířata, okomentoval starost o ostatky gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim pro americkou stanici CNN.

Mykolajiv bylo jedno z krajských center, na které se ruská armáda zaměřila jako první. Právě tady začínají být s ostatky ruských vojáků problém. Město je aktuálně stále pod ukrajinskou kontrolou, ale Rusové o něj tvrdě usilují. To ale přináší oběti na obou stranách konfliktu.

V posledních dnech se teploty v Mykolajivu přes noc pohybovaly nad bodem mrazu. Neodklizená těla se tak začínají rozkládat. Zatímco o padlé Ukrajince je postaráno, ruské vojáky nemá kdo pohřbít. A tak gubernátor oblasti Vitalij Kim apeluje na osobní odpovědnost místních. „Nejsme přece zvířata, ne?“ vzkázal Ukrajincům politik a vyzval je, aby se postarali i o ostatky Rusů.

Americké stanici CNN poslal několik fotografií ze svého regionu, na nichž ukázal ostatky ruských vojáků, o které se jejich spolubojovníci nijak nepostarali. Rusové na oblast zaútočili, ale když byli ukrajinskými silami odraženi, pro své padlé nikoho neposlali. „Jsou jich stovky, a to po celé oblasti,“ říká Kim.

Ostatky Rusů mají podle něj skončit ve speciálních mrazácích. Posléze je chce Kim předat Rusům, aby mohli své mrtvé identifikovat a pochovat. Rusové však údajně dosud nereagovali a není jisté, kdy a zda vůbec si své mrtvé plánují vyzvednout. CNN coby jeden z možných důvodů uvádí ruské mlžení ohledně vlastních ztrát. Rusko totiž prakticky válečné ztráty nezveřejňuje.

Mrtvé Rusy požírají zaběhlí psi, říká dobrovolník

Ještě drsnější informace o padlých ruských vojácích zveřejnil americký veterán a dnes dobrovolník bojující na straně Ukrajiny James Vasquez. „Rusové si nechtějí vyzvednout své mrtvé. Jejich padlí vojáci jsou ponecháni, aby je sežrali zaběhlí psi,“ poukazuje na zážitky z bojové linie legionář. Zároveň dodává, že „Američané by svého muže či jeho ostatky takto neponechali“.

Oficiální údaje ruského ministerstva obrany hovoří o 498 mrtvých vojácích. Oproti tomu Ukrajinci hovoří o více než 15 tisících mrtvých Rusech. Ani jedno číslo ale není možné ověřit. Ukrajina navíc tvrdí, že Rusové si na Ukrajinu přivezli vlastní pojízdná krematoria, aby se mohli rychle zbavit padlých.

V pondělí se velmi krátce na webu prokremelského deníku Komsomolskaja Pravda objevila zpráva, že Rusko dosud přišlo o 9 861 vojáků. Informace však byla rychle smazána. Jde ale pravděpodobně o nejobjektivnější ze zveřejněných údajů.

Kyjev se drží, Oděsa pod palbou a obklíčený Mariupol

Aktuální situace ve válečných oblastech na Ukrajině je pravděpodobně nejhorší v přístavním městě Mariupol, který zůstává už řadu dní obklíčený. Podle ukrajinských autorit v něm bez vody, elektřiny, topení a dalších základních potřeb živoří nadále přes 100 tisíc obyvatel, které Rusové odmítají pustit humanitárními koridory do bezpečí.

Tvrdé boje se nyní odehrávají také o další přístav v Černém moři. Ve snaze dostat se k Oděse musí Rusové obejít zmiňovaný Mikolajiv, což se jim zatím příliš nedaří. Ukrajincům se také podařilo zneškodnit část ruských námořních sil, které měly na Oděsu mířit.

Zásadní vývoj se už několik dní neodehrál kolem hlavního města. Ukrajinské síly v Kyjevě nadále odolávají a spekuluje se, že Rusko od plánu metropoli dobít alespoň dočasně vzhledem k neúspěchu bleskové války upustilo.

Tagy: