Rusové z nás chtějí mít poslušné otroky, má jasno Zelenskyj. Federaci přirovnal k ISIS

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenského projev k Radě bezpečnosti OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při svém projevu k Radě bezpečnosti OSN blíže popsal ruské běsnění v Kyjevské oblasti. To označil za strašný válečný zločin, který se v Evropě neodehrál od druhé světové války. Rusko pak přirovnal k Islámskému státu.

„Rusové z nás chtějí mít poslušné otroky. Masakrují naše občany a ničí naši zem. Dopouští se strašných válečných zločinů, které jsme od druhé světové války neviděli,“ řekl Zelenskyj během svého projevu k Radě bezpečnosti OSN.

Činy ruské armády přirovnal k chování bojovníků Islámského státu. Zelenskyj rovněž žádal o vyloučení Ruska ze struktur OSN. Podle něj tam pro tuto zemi v současnosti není místo.

„Máme Radu bezpečnosti OSN, ale kde je ta bezpečnost? My ji nemáme. Nefunguje to efektivně. Jak je možné, že je tento stát stále členem? Můžeme to tu rovnou zavřít a OSN může skončit. Buča je teprve začátek. Svět ještě uvidí, čeho se ruští vojáci dopustili na jiných místech naší země,“ uvedl ukrajinský prezident.

Celým světem otřásly zprávy z ukrajinské Buči. Rusové před odchodem z tohoto města totiž masakrovali civilní obyvatelstvo. Některé oběti měly svázané ruce a stopy po průstřelu hlavy, uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Další popravení včetně dětí pak měli mít uřezané uši nebo vytrhané zuby. Podle svědků Rusové některé ženy před popravou znásilnili.

Moskva obvinění z genocidy v Kyjevské oblasti kategoricky odmítla. Zveřejněné fotografie a videa z masakru považuje za ukrajinskou provokaci vykonanou na objednávku USA. Rozsah masakru Ukrajinci průběžně šetří. Mrtvých civilistů neustále přibývá. Podle CNN jich bylo v Kyjevské oblasti nalezeno již více než 400.

Ukrajinské síly dobyly Buču na konci března po zhruba měsíční ruské okupaci. Město se v uplynulých týdnech stalo dějištěm brutálních bojů mezi oběma armádami. Ukrajinci v Kyjevském předměstí se snažili zabránit postupu několikakilometrového ruského konvoje, o kterém se z počátku války psalo.

Tagy: