Rusové našli způsob, jak ničit rakety z USA. Ukrajinci už jich moc nemají, říká generál Šedivý

ATACMS ve výzbroji mají například Američané, Jihokorejci, Turci nebo Řekové.

Šedivý o sestřelení amerických střel ATACMS

Ruská armáda nejspíše přišla na způsob, jak ničit rakety ATACMS-300, které Ukrajině dodaly USA. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Obránci podle něj nemají větší množství raket, k dispozici mají jen desítky kusů.

Spojené státy v souvislosti se schválenou pomocí dodaly Ukrajině i rakety s dlouhým doletem. Ruská protivzdušná obrana však ohlásila, že se jí podařilo sestřelit čtyři střely tohoto druhu nad Krymem. Šedivý údajně nevidí důvod, proč této zprávě nevěřit.

K TÉMATU: Charkovem otřásají exploze při mohutném ruském útoku. Plameny zachvátily obytné domy

„Nejedná se o první rakety ATACMS, které byly použity na ukrajinské frontě. V tomto případě se však jednalo o střely s dosahem 300 kilometrů,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ruská armáda podle Šedivého rozklíčovala systém navádění. „Její představitelé hovoří o tom, že se již podařilo sestřelit 16 raket tohoto typu. Nejspíše tak našli způsob, jak je eliminovat,“ poznamenal bývalý náčelník armády.

Ukrajina má zřejmě jen desítky střel

Šedivý také připustil, že Ukrajina má aktuálně jen desítky střel. „USA ani jiné státy nemají takové zásoby, aby se jednalo o dodávky v řádu stovek kusů munice. Je nutné si uvědomit, že raket není moc. Nikdo však přesná čísla nesdělí,“ podotkl.

Bývalý šéf armády rovněž připomněl svolení Velké Británie k tomu, aby Ukrajina mohla útočit na území Ruska s dodávanými zbraňovými systémy. „Je to spíš formální povolení, díky němuž již obránci nemusí zakrývat, že využili západní techniku k úderům na ruská logistická centra,“ zdůraznil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pokud by Rusko prolomilo frontu, lze vyslat na Ukrajinu vojáky, řekl Macron. Kyjev o to ale musí požádat

Tagy: