Rusové zřejmě omylem zveřejnili počet padlých vojáků, informaci rychle smazali

Na webu Komsomolskaja Pravda se objevil článek o ztrátách ruské armády od začátku války na Ukrajině. Konkrétně hovoří o 9 861 mrtvých a 16 153 zraněných vojácích. Odkazuje přitom na ruské ministerstvo obrany. Poté, co se informace začala šířit na sociálních sítích, byl text nakonec smazán. Mnoho uživatelů si však uchovalo screeny.

„Podle ruského ministerstva obrany ruské ozbrojené síly evidují během speciální operace na Ukrajině 9 861 mrtvých vojáků, dalších 16 153 lidí bylo zraněno,“ uvedl list Komsomolskaja Pravda. Údaje, které vysoce převyšují ukrajinské odhady, se objevily ve zprávě o situaci na Donbasu, ale brzy byly z článku odstraněny.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo oficiální informace o ztrátách ruské armády na Ukrajině pouze 2. března, kdy uvedlo, že zatím zahynulo 498 vojáků. Od té doby nic. Na základě otevřených zdrojů se podařilo potvrdit jména již 557 zabitých ruských vojáků, napsala na svém webu ruská redakce BBC. Ta požádala ruské ministerstvo o údaje a stále čeká na odpověď.

Ukrajina odhaduje ruské ztráty na 15 tisíc vojáků, ale to může zahrnovat nejen zabité, ale i raněné a zajaté. Americký list The New York Times s odvoláním na konzervativní odhady americké rozvědky psal o sedmi tisících zabitých, a to na základě analýz médií, satelitních snímků či záběrů ruských vojáků a techniky pod palbou. I tyto údaje mohou být nepřesné.

Ruský list později zveřejnil prohlášení, ve kterém tvrdí, že jeho web napadli hackeři, kteří „falešné“ údaje zveřejnili.

Tagy: