Rusové v Mariupolu stříleli na autobusy plné dětí. Čtyři jsou zraněné, tvrdí Ukrajinci

Žena se svým dítětem opouští Ukrajinu (24.2.2022)

Vývoj bojů na Ukrajině (21.3.)

Rusové v Mariupolu prý stříleli na evakuační autobusy s dětmi. Čtyři z nich jsou hospitalizovány, jedno je v kritickém stavu, ohlásil gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Starukh. Ten ruské vojáky označil za bestie.

Ostřelování čelily dvě desítky autobusů, které se snažily vyjet s evakuovanými civilisty humanitárním koridorem z obklíčeného Mariupolu. „Bylo velmi obtížné překročit frontovou linii, protože pokračovalo ostřelování. Znovu trpěly děti. Čtyři byly převezeny do nemocnice. Jedno je v kritickém stavu,“ uvedl Starukh.

Poté se ostře pustil do ruské armády. „Ty bestie dál válčí s dětmi. Za všechny zločiny budou muset nést odpovědnost,“ dodal. I přes evakuaci alespoň části civilistů je situace v Mariupolu stále kritická.

Ve městě, které má zhruba 400 tisíc obyvatel, podle místních úřadů zahynulo od začátku invaze přes 2 500 civilistů. Ruská armáda Mariupol dennodenně ostřeluje.

Podle odhadů je zničených zhruba 80 procent tamních domů. Nefungují dodávky elektřiny ani tepla, rovněž je problém s nedostatkem vody, potravin a léků. Dobytí Mariupolu by Moskvě umožnilo propojit Krym po souši se separatistickými oblastmi a zajistit si úplnou kontrolu nad pobřežím Azovského moře.

Tagy: