CNN: Ve válce nastane zásadní průlom. Německé rozhodnutí změní vývoj konfliktu na Ukrajině

Berlín ve středu prolomil ledy a oznámil dodávku prvních 14 tanků Leopard Ukrajině. Německo tím zároveň dalo najevo, že nebude ostatním zemím bránit v posílání těchto strojů do válečné zóny. Americká CNN předpokládá, že dodávky Leopardů můžou naprosto změnit dynamiku konfliktu.

Tanky, tanky, tanky. Z těžké armádní techniky se v komunikaci mezi Západem a Ukrajinou stalo v lednu téma číslo jedna. Přitom ještě na konci minulého roku všechny země odolávaly volání Kyjeva po těžkých strojích. Jenže pak se něco změnilo.

Začala to Velká Británie, která oznámila dodávku tanků Challenger 2. Následně se spustily obrovské diplomatické tahanice o posílání německých tanků Leopard 2. Berlín se totiž uvolnění těchto strojů zpočátku bránil. Ve středu ale kancléř Olaf Scholz povolil a posvětil poslání prvních 14 tanků Leopard 2 na Ukrajinu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Louskači pancířů, kterých se Rusové bojí. Co umí elitní západní tanky pro Ukrajinu?

Podle americké CNN se jedná o zásadní průlom, který zřejmě odšpuntuje další vlnu pomoci. Leopardy chtějí poslat i další země, Polsko, Finsko, Španělsko nebo Nizozemsko. A Berlín jim v tom už nebude bránit. „Rozhodnutí je výsledkem intenzivních rozhovorů, které Německo vedlo s nejbližšími evropskými a mezinárodními partnery,“ píše se v německém vládním prohlášení.

Ukrajina chce víc

Vyřešení patové situace pochopitelně Ukrajina vítá. Tím víc, že USA schválily i dodávky tanků Abrams. Šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak ale upozornil, že Kyjev potřebuje mnoho tanků, aby mohl vytvořit nové vojenské formace složené ze západní techniky. „První krok byl učiněn. Druhým krokem je seskupení ‚tankové koalice‘. Potřebujeme spoustu leopardů,“ uvedl na sociální síti Telegram.

Německých strojů je totiž v Evropě mnoho a Kyjev to ví. Jen Berlín má k dispozici minimálně 320 Leopardů 2. Po celém kontinentu jich pak jsou nejméně dva tisíce.

„Naléhám na všechny partnery, které mají tanky Leopard 2, aby se přidali do koalice a poskytly jich co nejvíce. Už jsou svobodné,“ prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Podle CNN se jasně mění přístup Západu k válce na Ukrajině. Zatímco dříve šlo primárně o to, aby Kyjev přežil a ubránil se, nové dodávky pomoci mají jednoznačně útočný charakter. Ukrajina ukázala, že umí moderní techniku efektivně zařadit do výzbroje, spojenci jsou proto ochotni pokročit.

„Pokud chceme, aby Ukrajina dobyla zpátky vlastní území, musíme jí poslat více výzbroje, více těžkých a moderních zbraní,“ sdělil pro CNN generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Tagy: