Ryze český papír vyráběný už téměř dvě stě let: To je KRPA FORM

Výroba papíru v Krpa Holding

Českou kvalitu nenahradíš II. - KRPA FORM

Zkušeností mají na rozdávání. Papír a nejrůznější produkty z něj vyrábí skupina KRPA Holding, a.s. už déle než 180 let. Již dlouhá léta se navíc pyšní osvědčením Česká kvalita CZECH MADE. To zaručuje vysokou úroveň výrobního procesu, prodeje i dalších služeb zákazníkům. Řeč je o společnosti KRPA FORM, jejíž historii pamatují už mnohé generace.

Příběh společnosti KRPA FORM začal v roce 1889. Právě tehdy Ignác Dix na samém okraji vesničky Dolní Brannávybudoval fabriku zabývající se výrobou a zpracováním papíru. Po druhé světové válce továrnu převzala státní správa, která ji následně převedla pod Krkonošské papírny, vypráví dnešní výkonný a obchodní ředitel společnosti Tomáš Bárta. A dodává, že pod nimi zůstala víceméně začleněna až do roku 2008, kdy nastala další zásadní změna. Vznikla společnost KRPA Holding, která rozdělila jednotlivé divize na samostatné akciové společnosti.

„Začínáme datovat samostatnou éru společnosti KRPA FORM, a.s. V rámci celkové restrukturalizace dostala na starosti kompletní výrobu formulářů a kotoučků, které se vyráběly v Hostinném. Divize tiskopisů byla přesunuta do Dolní Branné. A tam se následně rozvíjela výroba tisků, potištěných formulářů, bloků, speciálních tiskopisů.“

Dalším zlomovým obdobím pro KRPA FORM byl rok 2016, kdy společnost obnovila výrobu papírových sáčků. „Velmi se jim věnujeme a cílíme nejvíce na produkci z našeho vlastního papíru, který ve skupině, konkrétně v KRPA PAPER, a.s., vyrábíme,“ říká Tomáš Bárta, podle něhož byly v posledních letech velmi zásadním bodem také značné investice do firmy a stejně tak i kompletní centralizace celého provozu výroby a expedice. „V posledním roce nám vyrostla nová výrobní a expediční hala, která má více než 5000 m² nových rozměrů a v současné chvíli se dokončují veškeré stavební práce, dokončuje se centralizace. V brzké době se těšíme na celkovou centralizaci a posun celé společnosti.“

Značka CZECH MADE

"Značka CZECH MADE si zakládá na skutečném ověření kvality, tak aby poskytovala zákazníkům jistotu nákupního rozhodnutí a oceněným společnostem a jejich výrobkům zvyšovala konkurenceschopnost na trhu." říká Ing. Štěpán Smejkalmanažer CZECH MADE.

Ryze česká společnost

Fakt, že společnost KRPA FORM vlastní čeští majitelé, kteří bydlí v její blízkosti, a navíc se velmi intenzivně podílí na celkovém rozhodování a koordinaci všech firemních kroků, považují jeho zástupci za velké plus. „Nejvíce si zakládáme na lidských zdrojích, na vztazích. A na kvalitě našich produktů,“ podotýká výkonný a obchodní ředitel KRPA FORM.

Právě kvalitní výroba je jedním z důvodů, díky kterým se společnost může už řadu let pyšnit certifikátem z Národního programu Česká kvalita, konkrétně značkou kvality CZECH MADE. První ocenění společnost převzala v roce 1993. „Co se týká preciznosti naší výroby, jsme opravdu špičkami v našem oboru. Dodáváme produkty v rámci celé České republiky i do zahraničí. Proto se snažíme mít označeny i veškeré naše výrobky vlastním logem a certifikacemi,“ vykládá Tomáš Bárta.

Pro udržení prestižního ocenění je ale třeba plnit řadu náročných podmínek, jejichž dodržování je soustavně kontrolováno. Konkrétně každé dva roky.

„V současné chvíli musíme splňovat výrobní procesy, tudíž jsme auditovaní. Česká společnost pro jakost, jež je správcem značky CZECH MADE  jezdí do výrobních společností. Kontroluje, jakým způsobem výroba probíhá, za jakých podmínek, zdali máme řešena veškerá rizika a zdali všechny ty interní procesy, které dáváme jako podklady, opravdu splňujeme,“ popisuje výkonný a obchodní ředitel KRPA FORM.

Velké slovo při udělování ocenění CZECH MADE mají pochopitelně zákazníci, zdůrazňuje Tomáš Bárta. „Musíme rozeslat našim obchodním partnerům linky s odkazem na stránky, kde vyplňují formuláře, které my ani nevidíme. Pokud máme nějaké pozitivní hodnocení, tak to opravdu vychází ze zkušeností našich zákazníků.“

Národní program Česká kvalita existuje pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu již více než dvacet let. Jeho garantem je vláda ČR, program je zároveň součástí Národní politiky kvality ČR. Hlavním úkolem je podpora osvědčených výrobků a služeb. Pomáhá zviditelnit vybrané, a především ověřené výrobce a dodavatele na trhu, kteří v současnosti nabízejí zákazníkům nepřeberné množství služeb a zboží. Tím přispívá ke spokojenosti zákazníků, kteří tak nekoupí „zajíce v pytli“.

Značka Česká kvalita = záruka spolehlivosti

Ocenění udělené po důkladných kontrolách a ověřeních kvality znamená pro vybrané společnosti nejen prestiž, ale také otevřené dveře k novým zákazníkům. „Vždycky jsme se snažili cílit na naše zákazníky v rámci České republiky, a proto jsme se chtěli odlišovat a ukázat jim, že my jsme ti, kteří vyrábí domácí produkt a vyrábíme ho s našimi lidmi, kteří jsou z našeho blízkého okolí. Z tohoto důvodu jsme začali řešit certifikace, označování českých výrobků tak, abychom se v regálech našich obchodních partnerů mohli pyšnit značkou CZECH MADE,“ vysvětluje Tomáš Bárta.

Sortiment, který v KRPA FORM dokáží zákazníkům vyrobit a dodat, je velmi široký. „Jsme velkou tiskárnou s dlouholetou tradicí, jsme schopni vytisknout formuláře, bloky, zápisníky, jakékoliv formy tiskopisů. Dále vyrábíme kotoučky, jsme největším výrobcem pokladních a termo kotoučků v České republice. Na balení dáváme naše vlastní označení „český kotouček“. Proto každý, kdo půjde do papírnictví, tak když uvidí tři balení vedle sebe, a na tom jednom balení bude naše označení CZECH MADE a Český kotouček, tak ví, že si kupuje kotouček přímo od českého výrobce.“

Bez nadsázky se dá říct, že výrobky společnosti KRPA FORM drží každý z nás v ruce takřka denně.

„Pokud jdete kdekoliv do obchodu a vyjede vám účtenka, tak se může stát, že to je z našeho kotoučku. Může se stát, že jdete někam do supermarketu a tam máte malou regálovou etiketu. Přijde vám krásně potištěná obálka s vaším jménem, s vaší adresou. I toto může být z naší produkce.“

Výchova tiskařů v Čechách

V oboru papírnictví jsou pochopitelně potřeba kvalifikovaní pracovníci, například tiskaři a operátoři výroby. Pokud jich aktuálně není na pracovním trhu dostatek, jsou v KRPA FORM schopni vzdělávat a zaučovat vlastní, říká Tomáš Bárta. „Nejsou to jenom tiskaři, jsou to i strojvedoucí, je to samozřejmě obsluha. Snažíme se všechny pracovníky, a to na všech úrovních, kteří u nás nastoupí, vést a zaučovat pod rukama zkušených pracovníků. A každý z našich zaměstnanců má možnost kariérního postupu.“

Jako správná společnost, která funguje už řadu generací, téměř dvě stě let, má i KRPA FORM své výrobní tajemství, díky němuž její výrobky dosahují vysoké kvality a jež si pečlivě střeží. Jedno by ovšem KRPA FORM veřejnosti ráda sdělila: „Pokud jdete do obchodu a vidíte tam společnost KRPA FORM, případně označený Czech Made značkou CZECH MADE český výrobek –⁠  Český kotouček, tak jsme velice rádi, pokud se rozhodnete a sáhnete právě po těchto produktech. Díky tomu víte, že podporujete ryze českou společnost. Zaměstnáváme naše české lidi a za toto opravdu mnohokrát děkujeme,“ říká Tomáš Bárta, výkonný a obchodní ředitel společnosti KRPA FORM, a.s..

Značky kvality zařazené v Národním programu Česká kvalita

Více informací v rámci udílení osvědčení kvality v roce 2022 naleznete ZDE.

Tagy:
papír výroba ocenění Česko Czech Made Druhá světová válka KRPA FORM, a.s.